Lekker belangrijk (wel)

Nee, in het licht van de afschuwelijke gebeurtenissen die overal plaatsvinden is het winnen van een voetbalwedstrijd totaal bijzaak geworden. Bijzaak is misschien nog een te groot woord. Helemaal geen zaak. Naast het overlijden van een voor jou dierbaar persoon is een prachtige treffer totaal onbelangrijk. We weten dat heus wel maar toch gaan hele naties uit hun dak en als je de gezichten ziet van Mexicanen of Kroaten, dan lees je veel meer dan ‘bijzaak’. Passie en devotie, geloof, blijdschap, woede, pijn, alles kan door een voetbalwedstrijd ineens naar boven komen. Een heel stadion ontploft bijna, een collectieve hartslag op een beat die zijn weerga niet kent. Ik houd er van.

Nederland speelde een mooie wedstrijd vond ik. Waar we jarenlang over onze verdedigers klaagden, kwam er achter nu geen bal meer door. De mentaliteit is goed, de teamspirit, er wordt hard gewerkt. Zelfs Sneijders is een man geworden. Robben minder zeurderig. En ik weet het wel, als we straks mochten verliezen van de Mexicanen dan zal heel even de wereld voor miljoenen Nederlanders, minder mooi zijn maar daarna draait de hele wereld weer gewoon door.
Maar bijzaken zijn soms heel belangrijk voor ons mensensoort. Het geeft kleur en geur aan een leven dat anders wel eens gewoon ‘zwaar’ zou kunnen zijn. Het geeft hoop, saamhorigheid, warmte, liefde, blijdschap.
Het kan een economie net dat zetje geven wat nodig is.
Dus Hup Holland Hup, Hup Brazilië Hup, Hup België Hup, Hup Mexico Hup.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden