Laten we niet ontwortelen

Ik heb tijdens onze vakantie veel foto’s gemaakt van dikke bomen met enorme wortels die boven de aarde hun weg vinden. Bovenstaande foto komt gewoon van internet. Maar het zien van al deze vertakkingen bovengronds geeft een aardig beeld van hoe het er onder de ‘bodem’ uit zal zien. Dat plaatje vind ik een machtig beeld van hoe de grond die ons draagt en voedt alles bijeen houdt.

Je zou willen dat onze bovengrondse wereld net zoveel vertrouwen geeft in een solide basis waar we elkaar ondersteunen en vasthouden. Dat onze armen en benen de wortels zijn waarmee we zorgen dat iedereen blijft staan. Maar we zijn aan het ‘ontsamen’ en ik vind dat vreselijk. We lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan in zinnige maar vooral ook in onzinnige dingen. Van mensen die ik hoog heb zitten, ontvang ik verontrustende filmpjes en weet ik wat voor theorieën om mij ervan te overtuigen dat we ‘gepiepeld’ worden. Dat een onzichtbare macht bezig is de mensheid uit te roeien zodat we met een acceptabel aantal overblijven die als robotjes zullen fungeren. Ik hoor een man spreken over een selectief gezelschap dat als enige weet hoe het zit. Domme ons.

Ik ben dus ook zo’n domme gans. Het gaat er bij mij niet in dat dit virus bedacht en gemaakt is met een voorbedacht plan. Ik wil ook niet dat het er bij mij ingaat. Dat hele slechte en corrupte. Wat ik wel zie is dat politici liegen om hun gezicht te redden. Maar wat is belangrijker, je gezicht of ons leven redden? Het gelieg maakt het mogelijk dat complottheorieën de aandacht krijgen die ze nu hebben. Terwijl een simpele ‘ik had het mis’ genoeg zou zijn. Dat zij het niet weten, begrijp ik. Dat ik niet in hun schoenen wil staan, spreekt voor zich.

Wortelen

Ik zou willen dat veel meer bomen hun wortels aan ons laten zien. Als voorbeeld van draagkracht, van samen, van zorg. Grote, machtige bomen die de kleinere ondersteunen, kleine, fragiele bomen die lucht brengen in de massa.

 

5 reacties

Neeltje 28 september 2020 at 17:41

Juist nu is het zo belangrijk de positieve energie te bundelen en je niet te laten leiden door al die negatieve berichten en complottheorieën. Dit virus is niet alleen fysiek ziekmakend, maar brengt ook verdeeldheid. Ik deel je bezorgheid, maar blijf tegelijkertijd een boom die diepgeworteld is in het vertrouwen dat het ergens goed komt. Niiet eens voor mezelf, maar voor onze kinderen en kleinkinderen.

Reply
Mrs. T. 28 september 2020 at 17:30

Ik schreef er vorige week ook een stukje over. Het beangstigt me ook, het gedrag van mensen vooral.
En inderdaad: al die beterweters en complottheorieën. Dodelijk vermoeiend. Laten we onze energie in elkaar steken.

Reply
Renske 28 september 2020 at 14:31

Toevallig heb ik vandaag ook een stukje over de virus geschreven.
Wat het virus ook is, je kunt het niet zomaar opzij schuiven. Het is er en het is geen griepje.

Reply
izerina 28 september 2020 at 11:00

In een stukje van een Belgische psychiater stond,dat juist dat liegen en draaien bij een aantal mensen de gedachten aan een complot voedt. Ze verwachten dat gedrag en op sommige punten “domme uitspraken”van politici niet. Dan komt de gedachte “zou er iets achter zitten?”.

Reply
Marja 28 september 2020 at 09:46

Wat ben ik blij dat ik hier niet alleen in sta. Ik krijg de meest verdachtmakende stukjes toegestuurd van mensen die mij willen waarschuwen. We zijn terecht gekomen in de Borderline Samenleving van Dirk de Wachter.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden