Laten we ons meeslepen in een referendum?

Woensdag  21 maart mogen we stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen én kunnen we stemmen over een nieuwe wet die ervoor zorgt ervoor dat de inlichtingendiensten vanaf 1 januari 2018 meer middelen tot hun beschikking krijgen.

Dat stemmen voor de gemeenteraad gaat nog wel lukken. Ondanks pogingen om via verschillende kieswijzers op een andere partij uit te komen, blijk ik behoorlijk honkvast. Maar wat te doen met die sleepwet? Ik word heen en weer getrokken in het net der twijfelachtigheid. Het makkelijkst is het om niet te stemmen. Handen ervan aftrekken en het overlaten aan de grote of boze mensen van deze wereld. Of je erin verdiepen… maar dat helpt ook niet echt.

Twijfelkont

Want ik lees ‘voors’ en denk: ja. Ik lees ’tegens’ en denk: ja. Bij het tegengeluid lees ik dat we nu onze regering misschien nog wel willen en kunnen vertrouwen maar blijft dat zo? Hoe ziet ons land er over tien jaar uit, wie heeft dan de macht en de controle? En dan hebben we met z’n allen gezegd, je mag alles van me weten want ik heb toch niets te verbergen?

Zit wat in maar alles wat ik nu plaats op facebook, in mijn blog, mijn tweets is ook al openbaar en verzamelbaar. En merken we aan alle ongevraagde advertenties of e-mailtjes dat ‘ze’ precies weten waarom ze mij wel of niet moeten benaderen. Eng? Ja, een beetje wel. Maar ik heb de keus om wel of niet iets openbaar te plaatsen.

Sleepnet

Het gevaar van de sleepnetwet is dat er ook informatie van mensen wordt binnen geharkt die nergens iets mee te maken hebben. Domweg bijvoorbeeld omdat er ergens een link is tussen hen en degene die onderzocht worden. Ik neig nu toch naar ‘dat is dan maar zo’. Want die wereld waarin we leven vandaag vind ik een hele enge. Ik heb er geen grip op, begrijp en vertrouw steeds minder en de dreigingen om ons heen worden groter en groter. Dus ik gun vooral mezelf meer grip van de AIVD op terreur en ondergrondse dreigingen.

Mijn gedachten

Waar niemand aan mag komen, is aan wat ik denk. Maar zover zal het toch niet komen want dat zou in sommige gevallen best erg zijn? Niet omdat ik erge dingen denk maar omdat ik vanuit allerlei kleinzerige gevoelens ook wel eens op hol kan slaan. Zijn gedachten zuiver? Nee toch. Zeker niet in eerste instantie. Dan praat je er over, weeg je af en dan pas laat je misschien ‘en public’ horen wat jouw gedachten zijn. Maar voordat het zover is wens ik geen sleepnet in mijn hersenen. Laat het alsjeblieft nooit zover komen.

1 reactie

Ximaar 18 maart 2018 at 12:34

Ik zit er meer mee dat de de binnengeharkte gegevens met iedereen gedeeld mogen worden zonder dat ik daar van op de hoogte ben. Voor je het weet komt het bij Cambridge Analytics die op die manier de verkiezing van Trump en de Brexit hebben gemanipuleerd.

Zelf denk ik dat de uitslag een andere lading gaat krijgen. Dwz een hoge opkomst: Mensen zijn tegen afschaffing van referenda. Lage opkomst: Mensen zijn niet geïnteresseerd in referenda.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden