Kvdb Och, och, arme vrouw, arme Yvonne Kroonenberg

Gisteravond bij Knevel en van de Brink een uitzending met diverse gasten. Naast Peter R. de Vries zitten daar oud minister van der Zalm, journalist Arnold Karskens en schrijfster Yvonne Kroonenberg. De heren discussiëren er ferm op los. De rellen in Engeland, de economische crisis. En gironummer 555. De gemoederen zijn verhit. Yvonne zit met haar moederlijke uitstraling en de altijd wat naïeve oogopslag de boel te sussen. Zij tikt af en toe Gerrit aan en zegt: ik geloof dat zij iets wilde vragen.

lief, empathisch met biggetje


De heren weten zich geen raad met haar. Er volgt een felle discussie tussen de Vries en Karstens over het wel of niet doneren op giro 555. De rook komt uit hun oren. Einde discussie, Yvonne mag.

Ze mag vertellen over haar nieuwe boek Familieblues en ik hoor haar zeggen: “het gaat over hoe wij allemaal weer meer willen van die familie, meer willen delen. Over broers die elkaar pesten en hoe dat je leven kan beïnvloeden”.

De overgang van HET wereldnieuws naar DIT familieleed is zo groot en zo totaal misplaatst dat het lijkt alsof er een grote grap wordt gemaakt. De heren tegenover haar zijn helemaal niet toe aan prietpraat over moeders, vader en warmte. Gerrit van der Zalm beweegt ongemakkelijk zijn neus, Karstens probeert zijn gezicht in de plooi te houden en vooral niet in lachen uit te barsten en Peter R. De Vries vreet zo onderhand zijn net aangekweekte baardje op. Ik verwacht elk ogenblik dat hij woedend de tafel om ver gooit of naar rechts uithaalt met een gemeende donatie aan het vrouwvolk.

En Yvonne waagt het om met haar grote, bruine ogen contact te zoeken met de heren. Ze vraagt aan Gerrit: “hoe was dat bij jullie thuis, jij werd toch ook gepest?’. Gerrit knijpt zijn ogen samen en mompelt iets van ‘ja, ja, maar daar ben ik nu wel overheen gegroeid hoor’.
“Nou”, zegt Yvonne, “daar geloof ik niets van.”

Hoe het ook zij, de mannen worden tegen wil en dank betrokken bij een verhaal dat ze niet willen vertellen. Een verhaal dat ze dwingt hun jasje, brilletje, maskertje af te doen. Peter R. de Vries zegt dan ook: “daar ga ik verder niet op in”.

Oh, ongemakkelijk. De programmamakers hadden beter moeten weten. Excuus aan moeten bieden aan Yvonne Kroonenberg en haar opnieuw uitnodigen met beter gezelschap. Mensen die niets ‘om hoog te houden hebben’.

3 reacties

kitty 10 augustus 2011 at 17:11

Misschien moeten we nu concluderen dat je als jongste thuis gemakkelijk een kemphaan wordt?

Reply
Babet Blangé 10 augustus 2011 at 16:13

Het optreden van Yvonne Kroonenberg gaf een komische, relativerende draai aan het programma, vooral toen bleek dat alle 3 de ‘(kemp)hanen’ de jongste thuis waren (geweest) met nogal wat oudere broers boven zich… Hoe hebben de programmamakers het voor elkaar gekregen om dit gezelschap zo uit te zoeken? Een voorspelbare, starre discussie kreeg plotseling een extra dimensie! Geraffineerd werk (van de regie of van Yvonne!)

Reply
Fulps Valstar 10 augustus 2011 at 12:39

Ik vond het wel leuk dat “moeder de gans” het voor elkaar kreeg dat de heren zich wat ongemakkelijk voelden.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden