Kunstenaar word je niet. Dat ben je.

color-866102_640Ik zag een interview met Cathelijne Broers. Zij werd in 2011 benoemd tot directeur van De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam. Wat een inspirerende vrouw! Met een studie kunstgeschiedenis en bedrijfskunde, op zich al een hele bijzondere combinatie, lijkt ze alles in huis te hebben om zoiets als de Hermitage te leiden. Het gesprek ging daar ook over. De Hermitage moet het doen zonder subsidie dus er moeten activiteiten zijn die geld in het laatje brengen. Die zijn er ook. Maar naast dat soort activiteiten organiseert de Hermitage ook speciale kijk- en doe-middagen voor kinderen. Kunst kijken en kunst maken. Met soms verrassende resultaten, niet in de laatste plaats voor de kinderen zelf. De talenten mogen door ‘leren’ en studeren zelfs af. Hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Ik ben niet groot gebracht met kunst en dan is het niet vanzelfsprekend om kunst op te zoeken of om het zelf te maken. Maar wat is kunst? Ben je een kunstenaar als je afgestudeerd bent aan een kunstacademie of ben je kunstenaar omdat je kunst maakt? Ik vind een zangeres geen kunstenaar maar iemand die speciale dingen doet met haar stem, weer wel. Een fotograaf is geen kunstenaar maar iets anders doen met fotografie, gaat toch wel meer die kant op. Er zijn mensen die een leven leven als kunstenaar, gewoon door anders te leven. Ik vind dat mooi. Aan kinderen werd in de uitzending gevraagd of ze kunstenaar wilde worden. Geen één wilde dat. ‘Ja, misschien wil ik dat erbij doen’, zei een van de meisjes die een ander prachtig beroep voor ogen had. Een grappige vraag vind ik. Wil je kunstenaar worden? Kun je het worden of kun je het alleen maar zijn, tegen wil en dank? Ik hoop het laatste al is het misschien wel weer heel ouderwets om te denken dat kunstenaars uit pijn geboren worden. Lijden of geleid worden.

Cathelijne Broers gelooft in kunst als bindende factor tussen mensen van allerlei nationaliteiten. Je kijkt er naar en er gebeurt iets. Of niets. Daar ga je geen oorlog over voeren. Maar stel dat je met elkaar kijkt naar een kunstwerk en dat je samen geraakt wordt in iets dat verder gaat dan “mooi vinden”. Dat is kunst, dat kan kunst. Kinderen leren naar kunst te kijken en zelf te ontdekken waar hun talenten liggen… ik vind het geweldig. Dat zijn de mensen waar wij het later van moeten hebben.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden