Kruistocht tegen tabaksindustrie

Twee vrouwelijke longartsen hebben het aangedurfd. Eindelijk artsen die de mond opendoen. Op ww.tabaknee. nl noemen ze met naam en toenaam wie de tabakslobby de helpende, rokende hand toereikt. En men is ‘not amused’.

Wat ik mooi aan deze actie vind is dat het vooral om de schuldvraag gaat. De artsen ontmoeten in hun werk veel mensen met longkanker. 83 procent daarvan overleeft het niet. Bijna alle patiënten voelen zich schuldig. ‘Eigen schuld, dikke bult’. ‘Ja, is wist het maar kon niet stoppen’. ‘Ik heb het zelf gedaan’.
Ik wil niet zeggen dat de verantwoordelijkheid helemaal niet bij de rokers ligt. Natuurlijk wel. Maar de artsen vinden het niet juist dat de patiënten schuldgevoelens hebben omdat ze doodgaan aan iets wat ze zelf gedaan hebben.

De tabakslobby is machtig en weet alle regelingen tegen te houden of onnodig lang uit te stellen. En de staat vaart er wel bij.
Even wat cijfers: Een sigaret kost in Nederland € 0,27. De accijns bedraagt € 0,155 per sigaret en de BTW € 0,04.
Veruit het grootste deel van de prijs van een pakje sigaretten bestaat uit accijns. De totale opbrengst voor de staat voor sigarettten bedroeg in 2010 € 2,03 miljard (2).

En dan ook nog geld stoppen in ‘stoppen met roken methodes’. Dat werkt lekker samen. We verdienen ons gek en dan kan er best een beetje af om te doen alsof je als Rijk mensen wil laten stoppen. Duurder maken van roken, helpt. Ik neem mezelf maar als voorbeeld. Vroeger was roken iets wat je erbij kon doen, tegenwoordig is het kiezen tussen ‘roken’ of bijvoorbeeld, kleding kopen. Dat maakt het toch anders. Als een brood ineens twintig euro zou zijn, dan moeten we ook andere dingen laten.

Wat de longartsen zeggen is dat de tabakslobby zich schuldig zou moeten voelen aan ”duurzaam doden’.

Ik vind het stoere wijven.

4 reacties

Jona 12 maart 2013 at 19:42

Nu ook al een cola maffia, zucht.

Reply
HansB 12 maart 2013 at 11:32

Belangen! Belangen! Eelco Brinkman……,met andere vooral eigen belangen Loek Hermans…enz. enz. z.g. ‘Prominente figuren’.
Je kan er een veel langere lijst van maken dan de waarheid van Stefan.

De longarts gisteravond in Nieuwsuur beseft ook dat door de actie niet iedereen gaat stoppen, maar wil dat kinderen niet meer beginnen te roken. Als dat zou kunnen!

Reply
stefanvanaken 12 maart 2013 at 10:32

Ik vind dit soort dingen altijd heel dubbel, op meerdere fronten.

Natuurlijk is het je ‘eigen schuld’ als je ziek wordt van het roken, de gevolgen zijn inmiddels breed bekend en verschuilen achter ‘oh, dat wisten wij in onze tijd écht niet’ kan tegenwoordig echt niet meer.
Stoppen is moeilijk, maar er zijn genoeg middelen om je daarbij te steunen. Dat mag dus ook geen excuus zijn.

Daarnaast is het wel zo dat er in de loop der jaren steeds meer rare bestanddelen in sigaretten zijn verwerkt en het nicotine- en teergehalte erg zijn gestegen in tegenstelling tot 30 jaar geleden. In dat opzicht zou de producent aansprakelijk zijn voor het verhoogde risico op ziekte, maar je klaagt ook niet de snackbar om de hoek aan omdat hij je vette happen verkoopt.

De overheid lacht zich rot, zij vangen de accijns en BTW die de rokende consument betaalt. Daarnaast zijn er natuurlijk ook talloze verkooppunten die ook netjes hun lasten afdragen. De importeurs. Fabrikanten. Zij zullen de rokers echt nog wel laten roken, hoor. Af en toe een beetje rumoer maken, zoals niet meer roken in de horeca. De steevaste roker zal hier boos van worden en uit protest juist een paar sigaretten extra roken. Dat zal ze leren. En als iedereen weer is vergeten dat twee jaar geleden vrijstelling is gegeven aan horecagelegenheden zonder personeel roepen we gewoon nog even dat dat misschien ook wel weer zou kunnen gaan veranderen. Gestopte rokers die geneigd waren toch alweer naar de sigaret te grijpen scharen zich nu achter de rokers tegen dit onrecht en lopen het risico binnen de kortste keren weer te roken.

Toen ik stopte met roken was ik er aan toe om te stoppen. Toen ik eenmaal was gestopt was ik eerder boos op mezelf dat ik altijd dacht dat roken een keuze was en geen verslaving. Pas als je later terugkijkt op hoe dwangmatig je vroeger hebt gerookt besef je je hoe onzinnig het eigenlijk is. Als je dan bovenstaande meeneemt besef je je dat je eigenlijk ook maar een poppetje bent in het geheel om de stad, het land en de wereld waarin je leeft draaiende te houden. Strijd voeren heeft geen zin en al win je het, wordt iedereen er beter van? Onrecht is nooit goed, maar voor veel dingen geldt ook: “Ignorance is bliss”.

Ben ik even een partijtje diep bezig, hier!

Reply
Marijke 12 maart 2013 at 08:46

Helemaal mee eens. Het is een nieuwe benadering. Vooral haar vergelijking met de fictieve situatie, dat als we er achter zouden komen dat 1 op de 4 mensen door het drinken van appelsap leukemie krijgt: hoe zou de overheid dàn reageren? Binnen de kortste keren zou appelsap uit de handel worden gehaald.
Het is net als met de olie: er zijn teveel belangen en er is teveel geld mee gemoeid.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden