Koedie koedie koedie

Meerkoet

Op mijn wandeling met de hond langs vijvers en sloten kom ik vooral veel meerkoeten tegen. Nu in deze tijd zijn ze druk bezig met hun nest. Dat bouwen ze midden in het water. Tenminste als dat lukt.

Het nest waar ik elke keer even bij stilsta is een rommeltje. Nu staan ze daar om bekend. Niet keurig gestapeld maar chaotisch, alles wordt gebruikt. Maar dit nest wil maar niet lukken. Het blijft onder water zodat moeder en vader meerkoet er een beetje idioot uitzien met hun borst half onder water. Er ligt ook nog helemaal niets in natuurlijk. Op nog geen vijftig meter afstand zijn de meerkoetburen klaar. Je hoort ze het bijna zeggen tegen elkaar: kijk die stumpers eens! Dat moet ook geen kinderen kunnen krijgen.

Dat brengt mij op de vraag: bestaan er onhandige dieren? Als het goed is hebben ze het in de genen meegekregen maar wat nou als dat niet zo is? Als de ene simpele meerkoet tegen de andere simpele meerkoet aanzwemt, denkt: ja, ik zie jou wel zitten en het blijkt niet te werken met die twee.
Zijn er ook hulptroepen onder de meerkoeten? Dat er een hulpmeerkoet zich gaat bemoeien met de twee. Het nest onder supervisie wordt gebouwd. Want dat je geen nest kan bouwen, betekent toch niet dat je geen goede ouder bent?

1 reactie

jenren6 3 juli 2010 at 09:33

zo gaat dat bij mensen ook, helaas!!

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden