Klanten en loslaten

De laatste drie dagen voel ik me een stuk beter dan de weken ervoor. En ik moet iets doen waar ik energie voor nodig heb dus ik besteed mijn tijd aan het overdragen van klanten aan mijn ‘vervanger’.

Ik heb besloten om te stoppen met websites bouwen en onderhouden en hosten. Dat besluit had ik al genomen voordat ik ziek werd maar nu, min of meer gedwongen, voelt het minder ‘vrijwillig’. Schrijven blijf ik ook beroepsmatig doen maar dat werk is niet te vergelijken met websites die altijd aandacht nodig hebben. Klanten zijn er afhankelijk van en als ik niet meer adequaat kan reageren dan doe ik hen ernstig tekort.

Mijn klanten

Ik wist een ding zeker, ik wil mijn klanten goed achterlaten. Niet zomaar bij een websitebedrijf maar bij een persoon die ongeveer werkt zoals ik dat wil en doe. Met veel betrokkenheid, empathie en klantvriendelijkheid die ver gaat soms.

Dit wist ik niet, dat ik zo werkte maar door dit besluit kom ik erachter wie mijn klanten zijn en waarom ik hen juist graag bedien. Het zijn de klanten die NIETS of weinig weten/snappen van websites, instellingen, digitaal geneuzel. Zij hebben hun vak en ik heb het mijne. Doe waar je goed in bent en laat een ander doen voor jou wat je zelf niet kan of niet leuk vind. Ik vroeg S. van BNI of zij zo iemand uit haar grote netwerk kende en dat deed ze. Ik kreeg een naam en het contact is gelegd. Het voelt goed.

Overdracht

Dus nu ben ik twee dagen bezig met overdrachten schrijven. Mijn klanten. Mijn eigen klanten met hun speciale behoeften en vragen. Bij mail nummer zeven voel ik me ontzettend verdrietig worden. Niet door nummer zeven maar door alle nummers, al mijn klanten. Wat deed ik dit graag. Loslaten noemen ze dit. Het helpt dat Vriendin zegt ‘je had dit besluit toch al genomen’. Dat is zo maar ik zou geen afscheid nemen van klanten die ik al had. Ik zou geen nieuwe opdrachten meer aannemen.
Maar toch. Het is goed.

Elke mail die binnenkomt met een verzoek ‘kan je dit doen’, ‘kan je dit plaatsen, ‘het werkt niet’, ‘mijn mail komt niet aan’, ‘ik zie iets geks’……. de onrust in mijn lijf, voelen IK KAN HET NU NIET. Maar het moet wel en het moet nu.  De rust zal me goed doen, dat weet ik. Een voor een, stap voor stap, loslaten. Elke klant een traan. Maar dankbaar voor deze fijne oplossing.

 

3 reacties

Willeke 9 april 2021 at 13:17

Dag lieve Anja,
Ik wil je graag bedanken voor de mooie website die je voor mij gemaakt hebt.
Het is zo begrijpelijk dat je daar nu geen energie meer voor hebt, ik denk regelmatig aan je en hoop dat je je rust kunt vinden. Heel veel kracht en liefde toegewenst.

Reply
izerina 1 maart 2021 at 07:54

Wat moeilijk voor je,om op deze manier te stoppen. Ik hoop,dat als je nog eens op die sites kijkt,je vervanger het ook goed doet.

Reply
Neeltje 28 februari 2021 at 21:15

Inderdaad, loslaten om ruimte te maken voor energie die je nu hard zelf nodig hebt. Het is als een nieuwe weg inslaan, wie weet wat het je brengt. Ik wens je alle goeds!

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden