Kabelspanning

Internet. We kunnen niet meer zonder. Niet alleen omdat ik anders mijn werk niet kan doen maar we kijken televisie, Netflix, NPO Start plus, we hebben Hue lampen en een Sonos systeem: en allemaal vragen ze om wifi.

Ik besluit om het internetabonnement te wijzigen en voor de ‘max’ te gaan. Zonder echt verstand van zaken lijkt me dat beter voor alles en iedereen. Ziggo is blij. Ze sturen me twee pakketjes. Ik ben gek op pakketjes. Een nieuw modem en een nieuwe mediabox. Eitje. Staat er op de folder.

Ervaringen in het verleden bieden….

Juist, bieden geen garantie. Maar ik weet dat ik altijd te snel van alles los koppel met het idee dat ik het later nog wel weet (wat nooit zo is) dus dit keer ga ik bedachtzamer te werk. En het lukt redelijk wel. Mijn computer zegt: gefeliciteerd, u heeft het nieuwe modem geïnstalleerd.

Mediabox

‘Koppel de oude mediabox los en laat de coaxkabel in in de ingang’. Yep. ‘Sluit dit dan daar aan en dat dan daar, trek het lipje uit de nieuwe afstandsbediening, neem wat te drinken en wacht vijftien minuten’. Echt waar. Ik neem wat te drinken en met mijn telefoon in de hand denk ik ‘er gebeuren hier vreemde dingen’. Ik zie niets aan beweging, niets dat er op duidt dat er gewerkt wordt aan zoiets abstracts als een netwerk. Maar buiten mij om, gebeurt dat allemaal. Ik kijk plaatjes en zie de plaatjes terug op het scherm. Eerst ‘welkom’, dan ‘even geduld’. Een wonderlijke, enge wereld eigenlijk. Na wat gehannes met nieuwe inloggegevens van onleesbare wachtwoorden is het gepiept.

Dacht ik.
Maar Sonos kermt en Hue zegt onvindbaar te zijn. Handleidingen. Waar zijn ze ook al weer. Ik moet de speaker met een ethernetkabel aansluiten op de bridge. Ehternetkabel… Ik steek het ding in de router maar niets. Steek het ding in het modem et voila…
Uiteindelijk krijg ik het voor elkaar en branden er weer lampjes en luister ik tevreden naar de radio.

Zoutelande

Zo heette ons Ziggo netwerk. Als Vriendin thuis komt zeg ik: ‘je moet andere wachtwoorden ingeven want we hebben een nieuw netwerk’. Vriendin kijkt me aan. ‘Zoutelande’ bestaat nog. Ik kijk en zie dat ze gelijk heeft. Ik heb dus plotseling twee werkende netwerken. Dat wil ik niet. Waarom heb ik een router en wat doet zo’n ding eigenlijk?
Ik google maar weer om mijn kennis te vergroten.

Vanmorgen verwijder ik de router en alles blijft functioneren. Grote kans dat we al jaren een router hebben staan die daar een beetje voor Jan met de korte achternaam staat te werken.

Er komt een dag dat ik het ga uitbesteden. Was ik eerst nog trots dat ik het allemaal ‘zelluf’ kan, het trotse gevoel heeft plaatsgemaakt voor nederigheid en dankbaarheid. Op goed geluk klooi ik maar wat aan. Meer is het niet vrees ik.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden