John van Leerdam, after the joke

Gisteren was hij te gast bij Pauw en Witteman. John van Leerdam, kamerlid van de PvdA, die onlangs besloot het kamerlidmaatschap neer te leggen. Niet zomaar. Heel Nederland heeft gezien hoe hij door een journalist werd gevraagd naar Jablabla. Hij ging er serieus op in en de grap was compleet. Jablabla bestaat niet en John van Leerdam sinds die tijd ook niet meer.

Ik kende hem niet goed, van een foto misschien en wat we van hem zagen: een dikkige surinamer, pretoogjes, sjaaltje om de nek, kortom iemand die anders is dan de kamerleden die we kennen. Frivoler in ieder geval. Men vond het dom van hem.

Gisteren hoorde ik hem zelf voor het eerst zelf over de zaak. Hij ging mee met de grap, zegt hij. Ik weet het niet. Dat vond ik geen sterke opmerking. Een tijd geleden schreef ik al dat de tijd om te reageren een seconde is. Een fout is zo gemaakt. Maar dat het ook zijn grap was, had ik niet gezien.

Wat ik wel zag gisteravond was een man die mij ontroerde. Door de opmerkingen die hij maakte, door te laten zien hoe hij is, hoe hij van zijn vrouw houdt en van zijn moeder. Zijn moeder die hem vertelt, wat er ook is, ik hou van jou, je blijft mijn zoon voor altijd.

Een ruim volwassen man die daar zo openlijk zijn waardering voor uitspreekt, daar houd ik van. Van zijn moeder ook. Misschien moet zij zijn plaats innemen. Iemand die zegt, je mag fouten maken.

5 reacties

st@@rt 4 mei 2012 at 10:16

Mij kon hij niet overtuigen Ik vond hem warrig En vroeg me af wat hij bij P & W deed Mij had hij niets te vertellen.En eerlijk en oprecht daar gaat het om.

Reply
@nj@ 2 mei 2012 at 12:36

Simen: waar. Maar ik ken ook die momenten dat ik denk: waarom niet gewoon zeggen dat ik het niet weet. Ik ben niet in die positie dat het ontzettende gevolgen heeft, maar toch. Je leert er van. Ik zag ook hoe ze probeerden Samsom in een kwaad daglicht te stellen. Daarin was Leerdam in ieder geval wel oprecht

Reply
Simen Vrederat 2 mei 2012 at 10:33

Een seconde heb je toch niet nodig om gewoon eerlijk en oprecht te zijn zou je zeggen. Zijn reactie was helemaal goed. Verlaat het circuit zodra je denkt dat je eerlijkheid onder druk lijkt te staan.
Dat Witteman demonstreerde dat alle journalisten op hetzelfde uit zijn door te proberen of er nog wat aan Samson zou kunnen worden beschadigd vervulde mij vervolgens met walging.

Reply
Dwarsbongel 2 mei 2012 at 10:31

Toen hij werd aangesproken met die grap, was hij waarschijnlijk in zijn hoofd met veel ernstiger zaken bezig en reageerde primair vanuit het plichtsbesef overal iets over te moeten weten. “Beetje dom”, maar dat komt in de beste families voor, en soms erger.
Hij heeft zich nu wel prijzenswaardig kwetsbaar opgesteld.
Helaas zie ik in gedachten de flauwe grappen (erger dan waar dit mee begon) en misselijkmakende commentaren uit bepaalde hoeken alweer aan komen waaien…

Reply
Klaverblad 2 mei 2012 at 10:01

Kan helemaal met je mening eens zijn.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden