Jij mag lekker geen bloed geven, homo!

Gisteravond bij Pauw en Witteman. Drie heuse homo’s aan tafel. De discussie gaat over of mannelijke homo’s wel of geen bloed zouden mogen geven. Henk Krol, oprichter van de Gay-krant laat ergens vallen: ‘dan gaan ze pochen dat zij wel bloed mogen geven.’. Je ziet hem even later lachen als een boer met kiespijn, wetend dat het een idiote opmerking was. Dat vindt de lachende tafel ook.

Voor het eerst denk ik, nu ik hoor praten over discriminatie van homoseksuele mannen: ‘kom op, get real, waar gaat het hier om? Niet om jou of je vriend maar om de persoon die jouw bloed gaat krijgen. Politici haasten zich om ook keurig te zeggen dat het niet om de geaardheid moet gaan maar over het seksuele gedrag. Mee eens. Maar hoe ga je dat onderzoeken dan?
Nou, je vraagt bijvoorbeeld schriftelijk, of Persoon in Kwestie wel eens onveilige seks heeft gehad met een man. ‘Neen’, zegt de man dan. ‘Okee,’ zegt de bloedbank, ‘dan mag jij geven’.

Zo zal het niet gaan. Persoon in Kwestie wordt gebeld. Is zijn ‘nee’ geloofwaardig?
‘Mag ik een lijstje met de namen van mannen waar u de afgelopen vijf jaar het bed mee heeft gedeeld’? Geen probleem.
Dan worden al die mannen opgezocht en ook gevraagd naar de geloofwaardigheid van Persoon in kwestie. Er worden verschillende antwoorden gegeven. Er volgt een rechtzaak. We zijn een jaar verder. Nog geen druppel bloed is er gevloeid, tenminste, niet bij het doneren.

Homoseksuele mannen en vrouwen mogen nooit gediscrimineerd worden maar soms weegt een andere reden zwaarder. Dit vind ik er zo één. En pochende heteroseksuele mannen… die opmerking getuigt van kleinzieligheid. Het floepte er uit voordat hij er erg in had. Daar sta je dan, als grote man van de gaykrant. Dan kan je ook niet anders dan lachen en dat zouden al die homoseksuele mannen moeten doen.
Er zijn betere redenen te bedenken om op te komen voor je geaardheid.

6 reacties

Anja R. 25 april 2012 at 19:24

Je stelling klopt niet. Ik vind het wel discriminatie! ook hetero’s hebben onveilige sex, die zijn wel eerlijk bij het invullen van lijstjes? Bij iedere donor (bloed, organen en weefsels) wordt bloed gecontroleerd met snelle test. Bij bloed is een sneltest niet eens nodig want het wordt niet direct gebruikt. Organen moeten snel geïmplanteerd worden, maar daarbij zijn hetero’s, homo’s lesbo’s, primo’s en clowno’s hetzelfde. Zo hoort het ook.
Was getekend, ex donatiefunctionaris Anja

Reply
HansB 5 april 2012 at 15:52

Van 125 x dat ik bloed heb gegeven is het jaren geleden, één keer bij een spoedgeval rechtstreeks maar van achter een scherm, min of meer ongecontroleerd aan een patiënte doorgegeven. Als je 65 wordt mag je niet meer geven, alleen op verzoek en na extra keuring. Toen ik 70 werd mocht het echt niet meer. Ook dan kan je jezelf afvragen als je gezond bent: waarom niet?
Al heel lang moet je op de vragenlijst invullen of het afgenomen bloed ook gebruikt mag worden voor onderzoekdoeleinden. Er worden ook medicijnen van gemaakt. Het bloed wordt streng gecontroleerd voor het wordt verwerkt of doorgegeven.
Het bloed van een enkele onverantwoordelijke of zelfs kwaadwillende homo (denk b.v. aan Groningen) die op de vragenlijst nee invult en ja gedaan heeft zal er bij controle toch wel uitgefilterd worden? Of is dat te simpel gedacht?

Reply
Pam 5 april 2012 at 11:49

Mijn moeder is overleden aan de gevolgen van een besmette bloedtransfusie.
Ik weet wel aan welke kant ik sta.
Doe op een andere manier iets goeds voor je medemens!!!

Reply
olijfje 5 april 2012 at 11:14

Een hiv-test is niet zaligmakend: men is namelijk het besmettelijkst (en dan ook echt gruwelijk besmettelijk) vlak na besmetting en in de periode voordat in het bloed anti-stoffen zijn aangemaakt, wanneer een hiv-test dus nog niets kan aantonen.

Het gaat hier om eerlijkheid en verantwoordelijkheidsgevoel: wie weet dat er ook maar de kleinste kans is op hiv, helpt de medemens door geen bloed te doneren. De risicogroepen zijn niet alleen homo’s, maar ook swingers en prostituees.

Tegen de schemer in een Utrechts park zag ik uiterst gewone, kleurloze mannen elkaar opsnorren in de bosjes. Op de parkeerplaats allemaal auto’s met kinderzitjes. Denk je dat deze meneren thuis zeggen: ‘Truus, ik stop met bloed geven.’ Wat als Truus zegt: ‘ow, waarom?’

Reply
svara 5 april 2012 at 09:22

Zo werd er gezegd:
= Juist om aan te tonen (op een sportschool) voor een hetero dat je geen homo bent zeg je dan ‘ik ga naar de bloedbank’=
Walgelijke instelling!
In wat voor een wereld leven we. Ik begrijp er geen bal van.
Waarom wil een mens toch graag bloed geven op het moment dat hij weet dat er een kleine kans is….als is het maar 0.01 %. Dan moet je dat toch niet willen?
Waarom kan zo iemand niet gewoon tegen zijn omgeving zeggen als die er al moeilijk over doen: Truus ik stop met bloed geven, punt!
Hoe egoïstisch kan een mens zijn.

Reply
Wllm Kalb 5 april 2012 at 08:40

Heb het altijd heel raar gevonden, alsof hetero’s niet onveilig vrijen. Er is een makkelijke oplossing: vraag aan alle mensen die bloed geven een hiv-test.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden