Je vous fais mes excuses


Mireille Knoll, in 1932 geboren in Parijs, ontsnapte tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de razzia van het Vél d’Hiv in juni 1942. Vrijdag 23 maart werd zij op beestachtige wijze vermoord. Juist omdat zij het overleefde.

Tijdens de razzia van Vél d’Hiv in juni 1942, werden meer dan 13.000 Joden uit Parijs en omgeving op verzoek van nazi-Duitsland gearresteerd en vastgehouden in een wielerstadion bij de Eiffeltoren voordat ze gedeporteerd werden. Knoll kon dankzij het Braziliaanse paspoort van haar moeder ontsnappen. En dan zijn er jaren en jaren later een paar gekken die deze 85-jarige dame met elf messteken ombrengen. Haar lichaam was door brandstichting in het appartement deels verkoold.

Antisemitische moord

Het Franse Openbaar Ministerie vermoedt dat een vrouw het slachtoffer was van een antisemitische moord. De hoofdverdachte is volgens parlementslid Meyer Habib een 35-jarige moslim die de woning naast het slachtoffer betrok en die zij al zou kennen sinds zijn geboorte. Een jaar eerder wordt een paar honderd meter verder op, de 65-jarige joodse Sarah Halimi uit het raam van haar appartement geworpen.

Hoe kan het bestaan

Het bericht is te afgrijselijk om te bevatten. Hoe kan er zoveel haat bestaan. Zoveel woede en frustratie met geloof als drijfveer en excuus om mensen te vermoorden. Een bericht in de krant waarvan mijn adem stokt. Die oude dame, dat lieve gezicht, die familie, de geschiedenis. De Telegraaf kopt: De duivel wachtte in Parijs.

Hoeveel duivels zijn er nog. Hoe bestrijden we duivels? Hoe herken je een duivel?

Madame Knoll: een vleugje hemel wens ik u.

 

2 reacties

Margriet 28 maart 2018 at 13:20

Onbegrijpelijk…

Reply
Neeltje 28 maart 2018 at 09:47

Stil

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden