Je kind of je mobieltje.

Gisterochtend, een uurtje of half negen, fiets ik naar het werk. In nog geen dertig seconden zie ik zoveel idioot gedrag op de fiets dat ik eigenlijk vermoed getest te worden. Zo’n programma als ‘zegt ze er iets van of niet’. Ik zeg er iets van. Nu.

Ik haal een vader in, dochtertje voorop, zo’n ukkie dat nog nauwelijks echt kan zitten. Hij heeft één hand losjes aan het stuur terwijl hij met de andere zenuwachtig over zijn beeldscherm veegt. Op zoek naar verloren berichten? Af en toe slaat hij een nerveus oog op om de omgeving in de gaten te houden. Mij ziet hij niet.

Ik haal een andere vader in. Dochter achterop. Hij slingert, want met die ene hand aan het stuur probeert hij ook haar tas en zijn werktas die aan het stuur hangen recht te houden. Aan de andere hand zijn mobiel. De dochter roept ‘papa, je rijdt door rood’. Papa is druk.

Een stoplicht. Een moeder met een baby in een draagzak. Wat schattig. Geen gewone fiets, nee, zo’n super handige bakfiets waar je van alles in kan vervoeren. Dat doet ze ook. Drie kinderen zitten in de bak. Een sterke vrouw. Dat moet wel, want met één hand aan het stuur, de ander haar mobiel, probeert ze vanuit stilstand weg te rijden. Het lukt. Knap.

Heilige

Nee, ik ben geen heilige. Ik kan geen minuut buiten mijn telefoon en alles wat dat ding voor mij vertegenwoordigt. Als ik hem vergeet, ga ik terug. Zo erg dus. Maar ik gebruik het ding niet als ik fiets of achter het stuur zit in de auto. Kan nu trots melden dat dat mijn gezond verstand is maar ik vrees dat leeftijd hier meer het issue is. Ik kan die dingen niet combineren. Het is of het een of het ander.

Verbod

En de kans dat er een verbod komt op het gebruik van je mobiel in het verkeer is groot. Maar helpt dat. Het helpt denk ik alleen maar als ik de moed krijg om iemand aan te spreken op dat idiote gedrag. Of dat we allemaal, bij wet geregeld, iemand mogen vragen: ‘je kind of je mobieltje?’. En dan in beslag nemen. Kind of mobiel.

 

 

 

2 reacties

Ageeth Mooij 23 augustus 2018 at 11:30

Ik vind het telkens weer schokkend om te zien. Het betekent ook dat ouders nauwelijks meer praten met/tegen hun kind en dat heeft invloed op de taalontwikkeling.
Maar misschien evolueren we op deze manier in drie-handige wezens.

Reply
johmar 23 augustus 2018 at 09:49

Tegenwoordig lijkt iedereen wel vergroeid met zijn/haar mobieltje. Op de fiets, in de auto, in de trein/bus, de hond uitlaten, boodschappen doen, uit eten enz. Als je om je heen kijkt zie je 95 % van de mensen op een schermpje kijken. Zelf heb ik bewust geen smartphone omdat ik weet dat ik er dan ook veel te vaak mee bezig ben. Mijn dochter heeft er wel een , maar als we samen wat gaan doen is ze er niet constant mee bezig , want ze weet dat ik dan op een gegeven moment zou zeggen dat ze dan maar beter wat alleen kan gaan doen.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden