In sickness and in health

Heb ik bewust jaren onder een steen geleefd? Ben bang van wel. Al die verhalen over gezondheid, goede voeding, slechte voeding, ik hoorde ze wel maar bijna gedachteloos leefde ik verder. Dierenleed… ik zag de beelden, misselijkmakend, maar consequenties daaraan verbinden deed en doe ik (nog) niet. Maar we moeten stoppen met onze onverschilligheid.

Het is een artikel op Blendle, over de koehandel in koeien, het afvoeren van miljoenen kippetjes naar een land waar het slachten een stuk goedkoper is, het gemanipuleer met feiten, de rijke heren in de Quote 500 uit de vleesindustrie, het gesjoemel.

Het zijn beelden uit documentaires zoals Cowspiracy en What The Health. Alles wat gezond lijkt is nog ongezonder dan we denken, we worden ziek gemaakt om vervolgens weer beter te worden gemaakt. Maar we worden nooit meer beter. Ik kan hier heel interessant allerlei feiten herhalen maar daar gaat het mij niet eens om. Het gaat mij om die deken waar we met z’n allen lekker warm onder blijven liggen. Hoe we de televisie uitzetten als er iets vertoond wordt wat onze maag niet kan verdragen. Hoe we onszelf voor de gek houden door ervoor te kiezen in onwetendheid te blijven.

Pus van de koe

In een documentaire wordt kaas, de pus van de koe genoemd. Wil je een stukje, een plakje, een blokje? Ook in kaas zit een stofje dat ons verslaafd maakt aan het spul. Wie is zo slecht om dit te kunnen bedenken? Roken is overduidelijk slecht. Zwarte longen, hoestende en naar adem happende mannen en vrouwen, dood. We zien het, we kennen het. Maar er is zoveel wat we niet zien en niet merken, niet direct tenminste. De samenhang tussen wat we eten en onze ziektes, de kosten van de gezondheidszorg die de pan uitrijzen. Een vicieuze cirkel van oorzaak en gevolg die we maar niet kunnen doorbreken. Het mooie plaatje hierboven van gezondheid, glimmend voedsel met mooie kleuren.. de kleur is nep, de glans is nep, de smaak is nep.

Twijfel zaaien

Het enige wat we moeten doen is twijfel zaaien. Staat in een document over de rookindustrie. Twijfel over of het wel echt allemaal zo slecht is. Daar was de reclame voor bedoeld. Laat de vraag in het midden en geef voorbeelden van voor en tegen. Van tabak weten we het inmiddels wel. Het heeft geholpen.
Waarom niet, zoals bij sigarettenpakjes met zwartgeblakerde longen, op elke biefstuk een bijsluiter met hoe het beest aan zijn einde is gekomen? Een QR code die verplicht gescand moet worden om beelden te zien van het leven en de dood van het beest waarvan wij een stukje willen eten. Een bijsluiter met alle chemische middelen die aan het voer zijn toegevoegd zijn om dikker, groter, sappiger te worden? Of de verplichting om je eigen dier te slachten als je vlees wilt eten?

Ik ben toe aan verandering maar moet mijn weg nog zoeken in een wereld die van leugens aan elkaar hangt. Maar eerst mijn eigen leugen maar eens onder ogen zien. Hoe mooi zou het zijn als we samen besluiten om te minderen. Radicaal veranderen in ons consumptiegedrag is, ben ik bang, de enige manier om de industrie te dwingen, anders te gaan werken. Daar worden we pas echt beter van.

3 reacties

Jolanda 25 juni 2019 at 12:35

Inderdaad Anja,
Ik minder al jaren met vlees en gebruik geen kant en klare pakjes.
Maar het is lastig want overal zit wel rotzooi in.
Wat denk je van de medische industrie. Allemaal aan de cholesterol verlagers en de bloeddruk pillen in plaats van de oorzaak aan te pakken.
Is allemaal op geld belust.

Reply
Jos Lips 25 juni 2019 at 10:37

Wat leuk om je blog te lezen.Gewoon mee beginnen.Heb ik ook gedaan.Om te starten 1 dag in de week geen vlees eten.Dat is het 1e stapje.Dat is echt niet zo moeilijk.Er zijn zat alternatieven.Succes.

Reply
Janne 25 juni 2019 at 10:33

Nou, je hebt inderdaad onder een steen geleefd. Deze feiten zijn al tig jaren bekend en er wordt veel aandacht aan geschonken.
Een groot deel van mijn familie, vrienden en kennissen alsmede ikzelf en mijn gezin eten al jaren geen vlees vlees en praktisch geen zuivel meer.
Maar beter laat dan nooit, verbeter de wereld begin bij jezelf 😉

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden