Ik wil een doorkijkje

Soms zou je willen dat je alvast een doorkijkje kon nemen. Van later, van straks. Van erna. Maar vooral van eentje die beterschap belooft. Soms zakt de moed me in de schoenen. Gisteravond bijvoorbeeld.

Als Tineke Ceelen, directeur stichting Vluchtelingenhulp, het bijna uitschreeuwt van wanhoop. Waar ze de hele wereld oproept om in in actie te komen om de verspreiding van het coronavirus in vluchtelingenkampen tegen te gaan. Hoezo 1,5 meter afstand? Waar dan. Hoezo hygiene? Hoe dan. Hoezo gezond leven en eten?

Of de vluchtelingenkampen op Lesbos en andere Griekse eilanden. Mensen die alles al hebben meegemaakt, behalve het coronavirus dan. Twee kampen op een klein eiland. Of de vreselijke beelden uit Equador. Waar een wachtrij voor de doden is. Waar lijken op straat liggen. Of Trump. Of Trump. Of Trump.

Diepe zucht

Vriendin en ik sluiten tegelijk de ogen. Willen we het niet zien? Nee, natuurlijk niet. Maar het is er en ik wil alleen maar heel hard vloeken. Vandaar dat doorkijkje naar beter.

Bij Jinek zit SGP leider Kees van der Staaij. Ze praten over de kerkbijeenkomsten die doorgang vinden. Een dominee, (Agteresch), heeft een brief geschreven waarin staat dat het coronavirus door God is gestuurd als een straf voor de kinderen. Kees van der Staaij neemt niet echt afstand. Dit lees ik, zegt hij, als een oproep tot inkeer.

Kinderen straffen? Of moet ik hier al Gods kinderen lezen? Dat laatste zou ik nog begrijpen maar kinderen?

Vakantieparken

Alle eigenaren van vakantieparken, campings en dergelijke, maken zich grote zorgen. De campings zijn leeg, er wordt massaal geannuleerd. Met de handen in het haar, zitten ze. Rutte roept op om toch vooral geen vakantieplannen te maken in mei. Grote koppen in de krant. VERKAPT NEGATIEF REISADVIES.

Verkapt reisadvies? Nee, niet verkapt. Gewoon niet gaan. Ik begrijp de wanhoop van al die mensen die hun onderneming zien instorten. Maar eerlijk, ik denk nu alleen maar aan gezond blijven, iedereen. Het virus achter ons laten en opnieuw beginnen. De schouders eronder. Matigen en delen.

 

 

 

 

2 reacties

Neeltje 4 april 2020 at 08:41

Ja, dat wil ik ook! ❤

Reply
Marja 3 april 2020 at 08:54

Ik begrijp je reactie op de vluchtelingenkampen, maar kijken we niet altijd al weg. Het vluchtelingenkamp is maar een signaal van wat er in de wereld mis is. In continenten zoals Afrika woeden de oorlogen en er komt veel ellende voorbij. Virussen, zoals Ebola roeien er regelmatig hele dorpen uit. En zo kan ik nog wel wat andere ziektes opnoemen. Zolang wij ons luxe leven, dat ten koste gaat van de welvaart in armere landen, niet willen veranderen, zal er daar ook niets veranderen.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden