Ik niet en toch ook weer wel

Hashtag MeToo heeft de wereld in haar greep. Was het eerst nog een uiting van solidariteit en uit de kast komen van slachtoffers van seksueel geweld, is het plotseling een item geworden dat vrouwen en mannen irriteert. MeToo.

Bij Pauw was Daniela Hooghiemstra, historica/hysterica te gast. In een column beweert ze dat vrouwen doorslaan in het slachtoffertje spelen. ‘Noem het juist een teken van volwassenheid van vrouwen dat er nu verhalen los komen. Dat toont dat we ons niet meer onderdrukt voelen. Het gaat dus beter dan ooit met vrouwen’.

Jessica Durlacher over de rol van seks in de #MeToo-beweging zegt: ‘Dit exces is ook het vuile bijproduct van de geestelijke en fysieke menselijke elektriciteit die seks is. En zonder al dan niet virtuele macht of spanning is seks geen feest (als er al seks is).

Not me too

En ik raak de weg kwijt in het meningengedoe. En dan gaan ook mannen zeggen dat ze verkracht zijn. En dan denk ik: huh, het ging toch over vrouwen…., ja natuurlijk is het ook erg dat mannen dit overkomt maar het was toch een vrouwendingetje: een punt maken met #metoo?

Of gaat het niet om vrouwen en mannen maar om macht? Van die mannen die door hun positie of hun fysiek iets kunnen toe-eigenen zonder toestemming te vragen? Of het nu die dikke, vette directeur is, die zielige eenling van een gesjeesde wetenschapper of een gozer met het IQ van een meloen.

Vader en man

Tommy Wieringa, schrijver, was ook te gast bij Pauw en hij zei iets dat veel indruk maakte. Hij vertelde dat hij met samengeknepen billen wacht als zijn vrouw ’s nachts alleen ergens van thuis moet komen. Dat hij naar zijn jonge dochters kijkt en bang wordt.

#Metoo geldt eigenlijk voor alle vrouwen die niet meer alleen het park in durven. Omrijden om situaties te vermijden. Niet die hand op de bil die je gewoon wegslaat maar de man die dat wegslaan niet pikt van een vrouw. Die ‘kankerhoeren’ roepen en ‘ik zal je eens een beurt geven’-mannen. Haantjes waar de koppen vanaf gehakt zijn en toch door kunnen kakelen.

Het gaat niet om seks. Laat iedereen seks hebben op de manier die ze leuk vinden. Spannend, geil, vreemd, grof, zacht, woest. En wil je onderdrukken of onderdrukt worden, mijn zege heb je. Als je elkaars zege ook maar hebt.

En nu ben ik wel klaar mee. #Youtoo?

 

 

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden