‘Ik had dat niet moeten zeggen’

sorryVoorzitter VNO-NCW Hans de Boer heeft er spijt van dat hij mensen met een uitkering in de Volkskrant ‘labbekakken’ heeft genoemd…

Ik begrijp echt niet dat iemand spijt heeft van een uitspraak. Hooguit kan je spijt hebben dat je zo dom bent geweest om je gedachten hardop uit te spreken. Ik zit te wachten op de dag dat iemand zegt: ‘Sorry dat ik dit gedacht heb’. Excuses aanbieden over een gedachte kan namelijk wel iets opleveren, herbezinning, ik noem maar iets. Spijt hebben van iets wat je gezegd hebt betekent helemaal niets.

Ooit bood Haifi, die bij het ministerie van Justitie werkt als projectleider van het Nationaal Cyber Security Centrum, excuses aan over haar tweet dat terreurorganisatie ISIS een zionistisch complot zou zijn. Later bood ze haar excuses aan, ze bedoelde dat ISIS nooit echte moslims konden zijn…
Dat is toch wezenlijk iets anders dan ze daarvoor beweerde. Excuses slaan hier nergens op want hardop zeggen of niet, zij denkt dit wel. En neemt die gedachte mee in alles wat zij doet en laat.

Het is daarom ook gek dat wij vinden dat sommige dingen niet gezegd mogen worden omdat ze kwetsend kunnen zijn. Kwetsend is het pas als iemand onder dwang of sociale druk, iets terug neemt.

1 reactie

Jantine 25 juni 2015 at 10:27

Eigenlijk is dat ook raar ja. Als hij toch dat soort dingen denkt, wéét ik het liever.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden