If it doesn’t open, it’s not your door

Deze spreuk kwam ik gisteren tegen terwijl ik aan het zoeken was naar meer informatie over 13 reasons why. De spreuk komt bij mij binnen omdat het geldt voor zoveel meer dingen als de letterlijke deur.

Als je denkt aan al die dingen die gebeuren in de serie dan maakt zo’n spreuk nog meer indruk. Als een meisje ‘nee’ zegt of ‘nee’ doet; ‘it’s not your door’.

Pauw
Bij Pauw waren gisteren twee jonge vrouwen aanwezig, beiden worstelend met het leven. Het leven dat ze niet willen lijden. Ze willen niet dood maar ze willen dit leven niet. Een belangrijk verschil.
De moeder van één van hen had een tijdje geleden met haar dochter de afspraak gemaakt over de wil van dochter om een eind aan het leven te maken. Als alle hulppogingen niets zouden veranderen, dan zou zij haar dochter helpen om op een menswaardige manier een eind aan het lijden te maken.

Pauw vroeg haar of zij dat meende destijds. De moeder knikt overtuigend. Wie wil haar kind zo zien strijden en lijden? Dat is groter dan je eigen verdriet een kind te moeten missen.
Wat knap als je zover mee kunt gaan met je kind.

Geen advies
Op de vraag wat hen helpt of hoe ze zouden willen dat mensen reageren als ze spreken over zelfdoding, antwoorden ze: gewoon luisteren. Niet in paniek raken of vertellen hoe mooi de wereld wel niet is.

De jonge blonde vrouw geeft een voorbeeld van iets wat haar enorm pijn heeft gedaan, terwijl anderen daar waarschijnlijk heel anders over dachten. Tijdens het eindfeest van de HAVO wordt een lijst bekend gemaakt. Een lijst die alle leerlingen hebben ingevuld. Vragen op de lijst waren onder meer: ‘wie zal altijd als vrijgezel door het leven gaan’ en ‘wie is niet echt aantrekkelijk’.

Zij heeft gewonnen. Haar naam wordt twee keer hardop genoemd tijdens het eindfeest. Alsof er een score is behaald dat gevierd moet worden.
Mijn adem stokt als ik het hoor. Leraren hadden de vragen van te voren gezien en vonden het een goede vragenlijst.

Wat een sufkoppen. In het programma was ook een leraar maatschappij/filosofie aanwezig. Hij gebruikt de documentaire om het gesprek te voeren met zijn leerlingen. Betrokken en warm. Zo’n docent zou er moeten zijn voor elk kind. Om deuren te openen.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden