Honden opvoeden

Ik zou graag willen dat we echt kunnen zeggen dat onze hond Bas goed opgevoed is. Maar dat is niet zo. Bas doet voornamelijk wat hij zelf wil en gelukkig is dat vaak ook iets wat wij willen of ondersteunen. Je kan een hond iets aanleren of afleren. Maar hoe leer je een hond sociaal te zijn? Zoals gisteren. H. en A. komen op bezoek met hun vierjarige Boris. Boris is een Mechelse herder en pas twee maanden in het leven van H. en A. Boris heeft nogal een verleden. Dus Boris verdient het om nu op handen gedragen te worden.

Dat weet Bas niet. Het lukt eenvoudig niet om Bas van te voren mee te nemen in het verhaal. Zoiets had ik me voorgesteld: we nemen Bas op schoot (wat al een godswonder zou zijn maar ik ben nu toch bezig met onmogelijke zaken). Dus Bas zit op schoot en we zeggen. ‘Luister lieverd. Straks komt Boris. Boris is veel groter en jonger dan jij. Jij moet dus eigenlijk het goede voorbeeld geven. Hem welkom heten in jouw huis dat heus wel jouw huis blijft. Boris heeft het lang niet zo goed gehad als jij en heeft dus heel veel in te halen. Zullen we dat straks doen, hem welkom heten en knuffelen?”

Mooi niet. H. en A. bellen aan. Basje is verrukt want hij is gek op hen. Maar wat loopt daar aan een band een beetje heen en weer te springen, what the fuck is dat? Zijn nekharen gaan overeind. Zijn rugharen worden zwart en een diep gegrom komt uit zijn diepste wezen naar buiten. De boodschap is duidelijk. Boris druipt af met zijn staart tussen de benen en vindt een veilig onderkomen in de achterbak van de grote auto. Basje daarentegen, doet alsof er niets aan de hand is en kwispelt vrolijk naar de gasten. Boris is vergeten. Zo snel gaat dat in een hondenleven.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden