Homo: vies

Deze week een ontluisterende documentaire gezien. In de documentaire worden medewerkers van het COC gevolgd die voorlichting geven over ‘homo’ in diverse scholen. De eerste vraag die ze aan kinderen stellen: “Wat is het eerste waar je aan denkt als je het woord homo hoort?”. De antwoorden laten zich raden: vies, smerig, dood moeten ze, ziekte.
De meesten die zo antwoorden zijn jongeren van marokaanse of turkse afkomst. Ook op vragen als “wat als jouw broer zegt homo te zijn?” wordt geantwoord “ha, ha, dat kan helemaal niet. Het mag gewoon niet.” 1 Meisje weet een treffend voorbeeld. Ze vertelt dat in haar geboorteland ook jongens waren met die gevoelens. Ze zouden daarom vermoord kunnen worden. Er is gewerkt met die jongeren en kijk: ze zijn helemaal hetero geworden. Zij denkt niet dat de keuze: moord of hetero, hier iets mee te maken heeft.

Natuurlijk weet ik dat er zo gedacht wordt over homo en lesbisch zijn. Maar het zo te horen, met die gezichten er bij waar de walging van af druipt. Het maakt mij bang. Wetende dat ook deze kinderen ooit trouwen en hun kinderen weer opvoeden. De club zal groter worden, alleen maar groter. En wij zijn weer terug bij af, misschien nog wel verder dan terug bij af. Nu ingrijpen is daarom echt noodzakelijk. Wat een moed hebben die COC medewerkers die zich zo kwetsbaar opstellen en dan de meest vreselijke dingen over zichzelf horen.

Het zou fijn zijn als iedereen zich meer inzet voor acceptatie. Acceptatie is eigenlijk al een heel verkeerde term. Laten we onze vrijheid omarmen en er heel zuinig op zijn.

4 reacties

Marijke 18 december 2010 at 16:27

Je hebt zóóó gelijk. En ik ben, met jou, heel bang dat er ook heel weinig zal veranderen. Ik sta er zelf nooit zo bij stil dat dit zulke heftige reacties oproept in bepaalde culturen, omdat het bij ons zo geaccepteerd is. Maar liefde zal zegevieren in welke vorm dan ook, daar moeten we ondanks alles van uit blijven gaan.

Reply
Sille 16 december 2010 at 10:56

Mijn hele leven al kan ik niet begrijpen waarom mensen iets afkeuren van anderen waar die mensen zelf eigenlijk niks aan kunnen veranderen. Een handicap of ziekte, een geloof, een geaardheid, een afkomst, niet populair zijn, een huidskleur, niet veel geld hebben, psychisch niet in orde zijn, … Ik kan dat echt niet begrijpen.

Reply
Tanja 15 december 2010 at 15:10

“Hi An… Wederom weer een heel mooi stukje. En ik kan t ook niet meer dan eens met je zijn! Wanneer wordt er niet alleen vanuit COC maar vanuit de overheid wat aan gedaan… gelijkheid van mensen…”

Reply
Hans 15 december 2010 at 09:33

GELIJK HEB JE !!!!

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden