Hoe eerlijk ben je

Tijdens een googlesessie kom ik het volgende tegen:

Het onderzoeksbureau Motivaction deelt mensen in 8 categorieën in. Zo kan je een kosmopoliet, postmaterialist, traditionele burger of een ander type mens zijn. Je kan een test doen waaruit blijkt welk type jij bent. Altijd leuk. Ik doe mee. Tijdens het invullen van de vragen merk ik dat mijn keuzegedrag, terwijl niemand ziet of weet wat ik daar aan het doen ben, neigt naar sociaal wenselijke antwoorden.

Er staat bijvoorbeeld: Ik vind het belangrijk om met de vaderlandse geschiedenis bekend te zijn. Ik vul in dat ik het daar mee eens ben. Maar wat weet ik feitelijk van de vaderlandse geschiedenis… ik betrap mezelf dikwijls op ernstige onwetendheid. Neemt niet weg dat mijn antwoord wel klopt, dat ik vind dat ik meer moet weten van de vaderlandse geschiedenis maar die wens resulteert niet in meer kennis. Daar moet je namelijk nog wel wat voor doen.

Of de vraag: We zijn er met z’n allen verantwoordelijk voor dat iedereen voldoende geld heeft om rond te komen.
Natuurlijk vul ik in dat ik het daar mee eens ben. Maar wat doe ik er mee?

Je kan nog zoveel dingen vinden maar leef je er ook naar? Hoe betrouwbaar zijn dit soort testen eigenlijk als je jezelf niet eens meer serieus kan nemen.

Uitslag van de test: De kosmopoliet
De open en kritische wereldburger die postmoderne waarden als ontplooien en beleven integreert met moderne waarden als maatschappelijk succes, materialisme en genieten. Ik weet zeker dat alle andere uitslagen ook op zo’n manier omschreven worden, dat het positief overkomt. Dus de vraag is: wat hebben we er aan?

 

1 reactie

HansA 3 november 2013 at 12:20

Zoals je zelf eigenlijk al concludeert NIETS.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden