Het wonderbaarlijk ontwaken

Nee, geen verwijzing naar een spiritueel ontwaken op deze mooie ochtend. Wel een letterlijk ontwaken door wonderschoon vogelgezang. Een fijnere wekker, wel wat vroeg birdy!, kun je je niet wensen.

De eerste keer, zo rond 03.00 uur word ik er wakker van. Langzaam dringt het gezang tot me door. Tjonge, ze zijn vroeg vandaag, ze hebben er zin in. De een doet nog meer zijn best dan de ander. Ik herken niet de vogel maar hoor wel dat het ene gezang het andere niet is. Wat doen ze hun best.

Mannetjes en vrouwtjes

Lang werd gedacht dat alleen mannetjesvogels zongen maar niets blijkt minder waar. Zo lees ik:  Zingen is voorbehouden aan mannelijke zangvogels. De vrouwtjes horen hun mond te houden. Trokken ze wel hun snaveltje open, dan werden ze weggezet als ‘atypisch’, of ‘hormonaal afwijkend’. Wetenschapsblad Nature Communications meldt dat het gekwinkeleer van vrouwelijke zangvogels wijdverbreid is. En hun oermoeders deden het ook al.
Ook vogels emanciperen dus. Vrouwtjesmussen mogen zelf ook aangeven dat ze in zijn voor een paring.

Roepen of zingen

Er zijn twee soorten geluiden: roepen en zingen. Roepen is voor beide seksen weggelegd maar het zingen, tja, de zang is vaak een lang en complex lied. Een beetje jammer dat als de moeilijkheidsgraad toeneemt het vooral de mannetjes zijn die dat kunnen. Ook daar is The Voice een fenomeen. Want zing je mooier dan je buurman, dan krijg je vast en zeker het lekkerste wijfje. Het blijkt ook dat vogels die het niet zo van hun uiterlijk moeten hebben, de mooiste melodietjes kunnen zingen. Zo wordt talent en aangeboren schoonheid tenminste nog eerlijk verdeeld. Kom daar bij ons mensen maar eens mee aan.

Mei en juni

Dat zijn toch wel de maanden van de zangvogels. Er is werk aan de winkel. Er moet gebroed worden, dus alles wordt uit de klankkast gehaald. En daarna is het stil. Soms hoor je nog wat ‘subzang’. Het gezang van de jonggeborenen die aan het oefenen zijn voor volgende jaar. Vroeg geleerd is oud gedaan.

En wat nu laten horen? Blackbird of Vogeltje wat zing je vroeg? Je mag kiezen, het is jouw dag.


Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden