Het pakje en het potje… en een snufje e-nummer

Een vrouw waar ik nu eens vrolijk van word. Rosanne Hertzberger, schrijfster en afgestudeerd in onder andere  moleculaire microbiologie. Dan heb je recht van spreken lijkt me. En dat deed ze heel aanstekelijk bij Pauw, maandagavond.

Ze heeft net een nieuw boek geschreven Ode aan de E-nummers met als subtitel ‘waarom E-nummers en kant-en-klaarmaaltijden ons leven beter maken’. Aan tafel zit een aantal gasten dat met enige verwondering in hun ogen het verhaal aanhoort. Maar wat grappig is, Hertzberger wint terrein naarmate ze meer vertelt. Ik luister met een glimlach om mijn lippen, wat een leuke vrouw is dat.

Wetenschapper
Wetenschappers zijn toch over het algemeen wat stoffige types die al snel de aandacht van publiek kwijtraken. Maar hier zit een leuke, grappige, jonge vrouw met een aansprekend verhaal. Waar ik van geniet is dat er nu eindelijk eens iemand is die de eet- en kook- en lijngoeroes aanspreekt om het totaal niet wetenschappelijk onderbouwde verhaal dat ze doorgaans houden. Waar ze heel veel geld mee verdienen ook in het kader van ‘houden van je lichaam en goed zorgen voor mij’.

Pakjes, poeders, potjes, diepvries
Het mag gewoon volgens Hertzberger. Als ze een olijke, glimmende tomaat van de schaal pakt en de moleculaire samenstelling aan ons uitlegt, verlang ik bijna naar een blikje tomatenpuree. De tomaat is van begin tot eind, gefabriceerd. Een gennetje hier, een stofje zus, een stofje zo, en daar ligt een knalrode, ronde tomaat en desgewenst, een tomaat in banaanvorm. ‘We’ kunnen alles maken.

Doe gewoon je ding
Ik ga hier zeker niet oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid ten opzichte van alle dieetgrootheden die er zijn. Ga lekker je eigen gang en doe wat goed voelt voor jou. Kost niets. Maar ik word zo langzaamaan wat moe van al die zogenaamde bewezen feiten over gezondheid en het lijf dat we met ons meedragen. Toevallig was er in Kassa een item over een sapkuur voor zo’n tweehonderd euro’s per keer. Totale onzin, zeggen artsen en wetenschappers. Ons lijf is zelf heel goed in staat om afvalstoffen kwijt te raken. En afvallen lukt je ook zonder sapjes: zes dagen niet eten en het vliegt er af.

Nee, zal vast niet gezond zijn maar je kan van die tweehonderd euro weer twee leuke broeken kopen in een maatje kleiner.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden