‘Het beste beloofd’

Ik viel in een tv-programma van omroep Max. Er zaten twee mannen aan tafel die mij inspireerden. Acteur Mingus Dagelet en muzikant en verbinder Orville Breeveld. Ik had echt nog nooit van deze laatste man gehoord en omdat ik vermoed dat ik de enige niet ben, schrijf ik er vandaag over. Want als er ooit behoefte was aan een verbinder, anders dan een virus, is het nu wel.

De acteur en de muzikant zijn te bewonderen in een theaterpresentatie van het boek van Murat Isik ‘wees onzichtbaar’. Het boek gaat over een Turks migrantengezin dat zich staande probeert te houden in de Amsterdamse Bijlmer.
Breeveld vertelt over zijn leven in de Bijlmer waar hij nog steeds met veel liefde woont en er ook nooit weg zou willen. Hij spreekt met zoveel warmte over de mix en mengeling van culturen dat de term ‘verbinder’ plotseling echt betekenis krijgt. Mijn hart ging tenminste spontaan open. Kom daar normaal gesproken maar eens om:-)

Makkelijk is het nooit

Citaat uit een interview uit Bijlmer en Meer: “Makkelijk is het nooit’’, zegt hij. ‘‘Wij leven in zo veel welvaart. Kinderen, maar ook volwassenen, realiseren zich soms niet dat het voor ons wel, maar voor heel veel andere bewoners op deze aarde niet logisch is dat er gewoon water uit de kraan komt. Je kunt wachten tot je een kans krijgt, je kunt ‘m ook pakken, en hier – in Nederland – kun je alles doen wat je wilt. Laten wij als volwassenen, de taak op ons nemen dat aan onze kinderen te laten zien. Kinderen zijn onze toekomst.’’

In het tv-programma mag hij een couplet en een refrein zingen van zijn Amsterdam ZuidOostlied ‘het beste beloofd’. Het klonk zo mooi en lief dat ik het lied ben gaan googelen om het helemaal te horen. Het blijkt een lied te zijn uit 2011 maar als er iets overeind blijft na al die jaren, is het wel de warmte van de woorden en zijn prachtige stem. Een cadeautje.

Elke stad, elke gemeenschap waarin we samenzijn, zou zo’n lied moeten hebben. Van verbroedering, verzustering, van hoop en aandacht. Elke gemeenschap zou zo’n verbinder moeten hebben.

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden