Helden

Als jong meisje had ik geen posters aan de muren van zangers of strijders. Ik had wel posters in mijn hoofd van vrouwen die ik bewonderde. Eén daarvan was en is nog steeds Sonja Barend. Deze week wordt ze tachtig jaar en was er gisternacht een speciale Sonja Barendnacht.

Na een leuk feestje hingen we op de bank, Vriendin en ik. Mijn ogen vielen dicht. Naar bed gaan maar… Maar toen zag ik de Sonja nacht aangekondigd worden. Sonja Barend, wie van mijn generatie is niet gaan slapen met haar ‘gezond weer op’?

Het oude gevoel kwam plots weer terug. De bewondering, soms ook de teleurstelling. Beelden van een omslachtige Adelheid Roosen die ik nooit begreep maar des te meer aanbad, een zoete Karin Bloemen, een drenzerige Buch. Ik hield daar zo van. Reuring zoals we dat nu niet meer kennen.

Mooi oud is nooit lelijk

In de VARA gids (ja, ik ben zo’n ouderwetse rooie) staat een prachtig interview met Sonja Barend. Uitgebreid geeft ze antwoord op belangwekkende vragen die zij ooit aan gasten stelde. Ze haalt prachtige anekdotes op aan bijvoorbeeld Annie M.G. Schmidt. ‘Ik vroeg aan Annie Schmidt hoe je oud wordt’. ‘Roken en vreemdgaan’ antwoordde ze’.

Soms komt ze nog wel eens voorbij op televisie. Ze is nog steeds krachtig en zo mooi klassiek vrouwelijk. Tijdens een laatste optreden op televisie werd ze aangevallen door misdaadgoeroe Peter R de Vries. Niet netjes en onnodig vond ik. Peter R de Vries kreeg een ‘boontje komt om zijn loontje’ toen afgelopen vrijdag Henny Vrienten en band, hem toezong ‘waarom ben je zo boos’. Ik zag het gezicht van De Vries betrekken. Hier had hij niet op gerekend. Niet helemaal de bedoeling van een gastband die eens per maand een item terugbrengt tot een muzikale samenvatting. Gedurfd van Vrienten.

Hij nam het op voor Sonja Barend, met terugwerkende kracht. Ik neem het ook altijd op voor Sonja Barend en dat is eigenlijk nergens op gebaseerd. Maar zij staat voor mij als een soort van supervrouw met kracht, inlevingsvermogen, lef en durf. Gerimpelde humor doet het bij mij altijd goed.

Ze speekt in het interview liefdevol over haar man. Hoe ze samen in het huis elkaar missen of bang zijn dat er straks iemand niet meer is.
Vrouwen van vroeger waar ik iets mee had. Sonja Barend, Conny van den Bosch en Martine Bijl.
Ik moet nu al bijna huilen als ik me voorstel dat de eerste er straks ook niet meer is.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden