Hartverscheurend: When they see us

Er is al veel over gezegd en geschreven over de mini-serie op Netflix: when they see us. In vier afleveringen is te zien hoe in 1989, Kevin Richardson, Yusef Salaam, Raymond Santana, Korey Wise en Antron McCray zonder advocaat worden gedwongen een valse bekentenis af te leggen over een verkrachting waar ze niets mee te maken hebben.

Pas dertien jaar later blijken ze onschuldig als een veroordeeld seriemoordenaar de verkrachting bekent.

Deze serie heeft er nu alsnog voor gezorgd dat voormalig officier van justitie Elizabeth Lederer die de ‘Central Park Five’ vervolgde, is opgestapt als hoogleraar aan de Columbia Law School in New York. Ook Trump is te zien in de serie wanneer hij uitspreekt dat de doodstraf voor deze vijf te rechtvaardigen is. Hoe wrang dat juist hij nu president is van het land van de ‘onbegrensde mogelijkheden’. 

Hartverscheurend

Er is te veel om op te noemen als ik het over hartverscheurend heb. Het zijn jonge jongens in de bloei van hun leven met dromen en passie. Je ziet hoe hun leven totaal ontwricht raakt, hoe je zelfs als kijker wanhopig wordt als je aan het vervolg van hun leven denkt. Hoe moeten ze in hemelsnaam hun leven ooit weer oppakken? De families van de jongens die totaal verscheurd raken, mensen die kapot gaan van verdriet en liefde.
Maar ook hartverscheurend wreed hoe mensen met hun volle verstand recht praten wat krom is. Om redenen die niets meer met recht te maken hebben maar alleen maar met imago, prestige en winnen. Hoe kun je met jezelf leven dan? 

Casting

De casting van de acteurs is geweldig. Confronterend om de mannen ook ‘echt’ te zien. Dan is een film plotseling geen film meer.  Ze hebben miljoenen dollars ontvangen als schadevergoeding maar deze schade valt niet te vergoeden. En dat er lessen zijn geleerd uit dit verleden blijkt tot de dag van vandaag ook een farce. 

 

1 reactie

izerina 14 juni 2019 at 14:23

De schrik slaat me om het hart,als ik bedenk, dat ook in ons land mensen jaren lang onschuldig in de gevangenis zaten Alsof de veroordelingsrein,waarin ze zaten niet meer kon stoppen.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden