Hand(ig)leidingen

Bij een verhuizing naar een nieuwbouwhuis hoort de installatie van keuken en badkamer. De keuken is voorzien van allerlei apparatuur die door de keukenleverancier werd aanbevolen en wij, dummies, knikten ‘ja’.

Ga je bijvoorbeeld eens een nieuwe afwasmachine kopen dan google je jezelf in het rond naar kwaliteit, reviews, prijzen. Bij een nieuwe keuken lijkt het alsof de apparatuur al in de keuken zit en kijken we nu met verbazing naar onze AEG componenten. Bij al het spul horen handleidingen en het liefst alles in 88 talen. Ons keukenkastje lag vol met leesvoer.

Sorteren

Dus eerst maar eens een stapeltje Nederlands verzameld en me in gaan lezen. Soms tot wanhoop want van gas naar inductie valt in eerste instantie niet mee. ‘Toch maar even een patatje halen’, vraag ik Vriendin. Maar zo langzaam heb ik door wat de symbolen betekenen en zien ze er angstaanjagender uit dan dat ze in werkelijkheid zijn.

Huismap

Niet alleen de apparatuur heeft handleidingen, ons huis heeft er ook meerdere. Een kastje voor de zonnepanelen, stekkers die loshangen waarvan we geen idee hebben wat er gebeurt als we die in een stopcontact stoppen? De luchtverversingsinstallatie met ook weer ontelbare knopjes en functies. De vloerverwarming die correspondeert met watertemperatuur en omgevingstemperatuur. Op dat soort momenten verval ik vaak in het oerlelijke ‘schiet-mij-maar-lek’ mechanisme.

Badderen

Eén ding stond (voor mij) vast: in het nieuwe huis moest en zou er ook gebadderd kunnen worden en met wat aanpassingen is dat ook gelukt. Er staat een bad. We herinneren ons niet hoe we tot de keuze van dit bad zijn gekomen want het blijkt een bad waar een heel voetbalteam tegelijk in kan vertoeven. Nu zijn we te oud voor dat soort feestjes maar toch.
Het bad is ook een stuk hoger dan we gewend zijn en dat merk je pas als je er in wilt stappen. Dat noem je nu je benen optrekken. Als ik eenmaal veilig en wel op de bodem beland ben vraag ik me af hoe dat moet over een jaar of wat. Een trappetje?
Het bad uitgaan is ook een hele spannende exercitie want nat en glad. Gelukkig zijn er geen beelden van. Het is al erg genoeg dat Vriendin getuige was van dit gracieus ontbadderen maar gelukkig zei ze ‘ik houd toch wel van je’.

1 reactie

Tineke Jacobs 5 maart 2019 at 17:18

Ik heb wel drie keer héél hard moeten lachen ???

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden