Hacken: je weet het maar als het je overkomt…

Het is mij overkomen. Dit weekend. En ik ben van slag. Ik had het door maar toch… dat er ergens een engerd zit te neuzen in mijn onlinegedoe. Gadver.

Zaterdagavond laat krijg ik tijdens mijn weekendje weg met mijn schrijfgroep een appje van zus M. Direct daarna gaat mijn telefoon. Ik zie dat het ook mijn zus M is. Ik neem op maar ik hoor niets.
Op de eerder gekregen app stuur ik een bericht: ‘Heb jij mij net gebeld, is er iets aan de hand’?
Het antwoord volgt direct.
‘Ja, sorry, ik heb een nieuwe telefoon en zat er mee te spelen.’
Daaronder de vraag: ‘Hoe was je schrijven weekend?”

Ik vond het een rare vraag. Ten eerste was ik er nog en ten tweede vond ik de omschrijving van mijn weekend vreemd.

Dan volgt de vraag: ‘Kan je mij helpen? Ik moet facturen betalen maar kan niet bij mijn rekeningen. Zou heel fijn zijn als jij dat even voor wilt schieten’.

De alarmbellen gaan af. Zus zou nooit mij om geld vragen omdat er voldoende mensen om haar heen zijn die dat veel sneller kunnen doen en ik herken de smerige truc. Een tel later:
“Gaat dat lukken denk je”?

Verbijsterd en verbouwereerd

Ik staar naar mijn scherm en kan het eigenlijk niet geloven wat er is gebeurd. Ik bel zus en licht haar in. Het was niet haar nummer dat gebruikt was op whatsapp maar wel haar contactfoto. Ook zij schrikt natuurlijk. Ik laat alles nog eens de revue passeren.
Die dag plaatste ik een foto op Facebook met de tekst: ‘een weekendje schrijven met mijn ‘schrijf van vijf’ (de naam van onze schrijfgroep).
Er is dus iemand die dit heeft gelezen. Die vervolgens in mijn gegevens zoekt naar een naam, een relatie met wie ik regelmatig contact heb. Die gaat googelen op de naam, een fotootje ‘stelen’ en mij vervolgens toevoegen aan hun contacten zodat ze mij kunnen appen.

GADVER.

Ik ben niet het type dat direct alle sociale media verwijdert maar het maakt me wel alert. Ik ga op zoek naar informatie over deze manier van fraude en wat ik hierboven schreef, komt overeen met talloze andere berichten. Ik kan me zomaar voorstellen dat je erin trapt. Afhankelijk van wie het betreft en de ervaringen die je hebt met haar of hem. Vaak zie je dat het zogenaamd dochters zijn die hun vaders vragen om geld. ‘Pappie, help me.’

Op de site van Fraude helpdesk, lees je alles over de slimme en walgelijke manieren van online frauderen. Ik zet de site direct bij mijn favorieten omdat er ook tips op staan en waarschuwingen van nieuwe feiten. Een aanrader dus om dit ook te doen.

Smerig

Je leest weleens over mensen bij wie daadwerkelijk is ingebroken, in hun huis, hun kamer, hun laatjes die opengetrokken zijn. Mensen voelen zich smerig, besmet. Datzelfde gevoel heb ik ook. Mijn gedachten dwalen elke keer af naar de onbekende persoon die hier achter zit. Die mij bespiedt, beloert, begluurt.

V I E Z E R I K E N

 

1 reactie

izerina 10 december 2019 at 17:03

Vreselijk voor je. Maar goed,dat je dit deelt en anderen waakzaam maakt.Ik wist niet,dat het via gehacke familie kon gaan.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden