Groepsmores

community-150124_640Elke groep heeft zo haar eigen regels en afspraken. Soms zijn dat geschreven regels maar vaker nog zijn het de onbesproken regels die de dienst uitmaken. Je gedraagt je bijna vanzelf in de ene groep anders dan in de andere.

Vrouw & Co, de zanggroep waar ik deel van uitmaak, is zo’n groep met onuitgesproken regels. Geen gekke regels of zo maar toch… Hoe leer je als nieuw lid van zo’n groep die regels snel kennen en zijn het wel ‘regels’? Gisteravond blijkt maar weer eens hoe vreemd dingen kunnen lopen.

Terwijl ik de vrouwen die ik de hele zomervakantie niet gezien heb, begroet met een zoen, komt een ‘nieuwe’ vrouw binnen. Een beetje onzeker blijft ze staan bij de deur. ‘Is het de bedoeling dat we elkaar gaan zoenen elke week’? Ze vraagt het wat benauwd, niet haar hobby, geloof ik. Wij schieten in de lach en zeggen dat we dat zeker niet elke keer doen. ‘Als het seizoen weer begint, als het eindigt en of het moment dat we spontaan heel blij zijn met elkaar’, leg ik uit. Ze lijkt opgelucht en gaat de kring langs om iedereen een hand te geven. Als we haar uitleggen dat dat ook niet nodig is, maakt ze toch haar rondje af. Heerlijk als zij dan zegt: ‘Ja, ik zie jullie zo zoenen maar daar voel ik me nog helemaal niet vertrouwd genoeg voor’. En gelijk heeft ze!

Even later tijdens het inzingen zegt een andere ‘nieuwe’ vrouw. ‘Ik liep vandaag de hele dag op Birkenstocks maar heb nu maar dichte schoentjes aangedaan. Dat was toch een afspraak bij jullie, geen blote voeten of iets met geen nagels willen zien’? Wij vallen stil. Hoe komt zij aan deze informatie? Ze legt uit dat ze hoorde dat wij het een keer hadden over sandalen of iets dergelijks. Wij knikken omdat we vermoeden waar dit vandaan komt. Bij een optreden is het niet de bedoeling dat je in een campingbroek met teva-sandalen aan op het podium staat. Maar tijdens een repetitie doe je lekker wat je wilt, al kom je op blote voeten. Gelukkig konden we op tijd deze regels van hun lijstje schappen. Maar stel je voor dat we dat niet hadden geweten? Dan had zo’n vrouw rustig op haar werk gezegd: ‘Nou, het is een leuke groep vrouwen, gezellig, zingen, wijntje, gek doen. Maar wel aparte regels hoor. Je moet elkaar zoenen bij het komen en weggaan en dan het liefst gewoon één keer op de linkerwang en er is een verbod op het tonen van teennagels. Waarschijnlijk hebben ze daar een allergie voor opgelopen maar dat zal ik nog wel een keer horen’.

1 reactie

Marianne 15 september 2015 at 23:00

Goed verhaal Anja. En zo herkenbaar.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden