Griekse goedmaakavond

Na de vreselijke sirtakiavond van twee dagen geleden, mochten we gisteravond echt een Griekse avond beleven. Lisa trad op met een goede gitarist, het eten was heerlijk en we voelden ons VIP’s. We werden vaak uitgenodigd mee te dansen en wat zijn wij, Nederlanders, dan vast in de heupen en schouders. Naast de Griekse dames wordt pas echt duidelijk wat wij nog aan sensualiteit en sexualiteit te leren hebben. Maar Nederlandse mannen kunnen juist wel makkelijk de competitie aangaan. Wat er uit ziet als Grieks op klompen, een vertoning waarvan je je afvraagt wat ze in hemelsnaam aan het doen zijn, blijkt ook Dans te heten.
De avond ging over in de nacht en Lisa en gitarist zitten bij ons. De crisis, Europe, de euro komen ter sprake. ‘Why they want to change us, why?’, vragen ze met verontwaardiging. ‘We are Greek, fuck the law and rules, we are free, we don’t need money, we take care of ourself’.

Oké.

Guitarman: ‘jullie werken hard om geld te hebben, spullen, bij jullie is het koud, regen. Dan komen jullie naar Griekenland om te neuken, voor de zon, zee en vrijheid. Wij Grieken hebben dat altijd, we hebben niets meer nodig.’
We besluiten de discussie niet echt aan te gaan, onze culturen zijn zo anders.
Ik begrijp ze wel. Een eiland is anders dan bijvoorbeeld het vaste land waar mensen wel veel te kort komen. Tweehonderd zelfdodingen per dag in Athene want als je daar niets hebt, heb je ook echt niets. Op een eiland hebben mensen land en verbouwen ze wat ze nodig hebben.
Met gemengde gevoelens breken we op. Special people, die Grieken en dat willen ze ook zijn.
‘We fuck, sing and dance, we love life. Don’t change us’.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden