The Good, the Bad, the Ugly van Social Media

Social media, jij en jij

We mopperen wat af op Social Media, ik bedoel, dat we mopperen over Social Media. De ontwikkelingen zijn niet bij te houden en erger nog, niet te stoppen. Meegaan met de tijd kan allang niet meer, hooguit hobbelen we er achteraan. Ik hobbel met plezier mee.

Het enige ‘sociale’ in Social Media is dat we het samen doen. Jij mag van alles vinden en zeggen, ik mag van alles vinden en zeggen. En dat lezen we van elkaar. Zo lees ik prachtige verhalen die ontroeren maar ook verhalen die me pijn doen omdat ze wreed zijn en onmenselijk.

De vraag of Social Media een vloek of een zegen is, is bijna vragen of de wereld een vloek of zegen is. Het is wat het is. Wat wij er meedoen, maakt het een vloek of een zegen.

The good – The Abdelhak Nouri

Vandaag wil ik me vooral focussen op het goede van Social Media door twee verhalen die nu veel in het nieuws zijn. Het ongelooflijk trieste bericht dat voetballer Abdelhak Nouri ernstige hersenschade heeft opgelopen beroert iedereen. Die jonge, vrolijke gast met dat hartverwarmende karakter. Elke jonge gast die zoiets overkomt is er één teveel maar we kennen niet elke jonge gast. Op Twitter zijn er veel reacties en steunbetuigingen. Je kan als ‘ver af’ mens iets doen met jouw emotie. Je kan ergens kwijt hoe vreselijk je het vindt. Verder heeft waarschijnlijk niemand er iets aan maar dat doet er niet toe. Steun betuigen is mooi. De wereld verliest een mooi mens die behalve dat hij heel goed kon voetballen, nog veel meer had kunnen betekenen. Een jongen met talent voor het leven.
Dat samen beseffen, verbindt.

The good – Nicky Libert

NickyNog zo’n mooie jongen. Een bouwvakker uit Amsterdam. Wordt door een Engelse dame op de foto gezet omdat ze hem zo knap vindt. Hij lacht zijn tanden bloot. De kuiltjes in de wangen zijn lief. Hij is lief. Zijn foto wordt zo vaak gedeeld en geliked, dat een modellenbureau hem benadert en hij nu als topmodel de wereld rondreist. Wat een verhaal. En dat allemaal door Social Media.

Gisteravond was hij te gast bij Jinek. Zijn onbevangenheid, zijn humor, zijn Amsterdamse bravoure: net zo’n heerlijk joch als Nouri, in ieder geval ook een jongen met talent voor het leven.

Dit kan vandaag de dag. Je kunt iets bereiken zonder dat grote merken zich er mee bemoeien. De bedrijven die altijd het alleenrecht leken te hebben op talent, hebben niet meer de macht en de status die daarmee gepaard ging. Dat is een mooie ontwikkeling.

The bad, the ugly

Die verhalen kennen we ook. Lelijke en slechte woorden. Om te raken, om pijn te doen, om te vernederen.
Dat doet niet Social Media. Dat doen wij. Langzaamaan legt Social Media bloot hoe klein we eigenlijk zijn.
Daarom is het mooi om ‘grote’ jongens te ontmoeten.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden