Get a real life

Vorige week in de Wereld Draait door vond een interessante discussie plaats tussen Alexander Klöpping, the new wiz kidd en de hoofdredacteur van de NRC, Peter Vandermeersch.

De discussie liet zien wat de toekomst wordt van nieuws-vergaren. Er werd een site getoond waar elke seconde wordt bijgehouden welk nieuwsitem het meest gelezen wordt. Deze items worden dan bijvoorbeeld op een eigen website geplaatst om zoveel mogelijk bezoek te genereren.

Geen twijfel over het soort items dat zo’n top 1 positie vergaart: sex, drugs en rock and roll. Helaas, niets is veranderd. Vandermeersch sprak de hoop uit dat echt nieuws toch nog altijd een plek zou moeten krijgen. Hij werd smalend weggelachen door Alexander.

“Dat kan je wel willen, maar wij bepalen dat niet. Nieuws wordt bepaald door de lezer.”

Het kan toch niet waar zijn. Natuurlijk zal een headline ‘de borsten van..’ beter scoren dan ‘de taliban rukt weer op’, maar ik hoop toch echt dat we onderscheid kunnen blijven maken tussen onzin en zin.

Niet alleen in nieuws maar ook in alle andere facetten van het leven. Ik heb er vertrouwen in dat de jonge generatie toch ook open blijft staan voor actualiteiten die de hele wereld aangaan en niet alleen de egocentrische schijnwereld van veel mensen. Je houdt je hart vast als er zojuist weer een generatie is opgestaan die zich het ‘ik-tijdperk’ noemen. De ‘ik’ als centraal punt van het heelal.

Hebben we nog niet genoeg ‘ikken’? Tegen iedereen zou ik willen zeggen dat de wereld van social media leuk, spannend, uitdagend is maar er is ook een echte wereld die hetzelfde kan bieden. Daar moet je wel meer voor doen.

Get a real life in a real world. Daar gaat het net wat anders.

1 reactie

Marijke 29 mei 2011 at 22:12

Ook de Wilders-retoriek past in dit rijtje. Onderstreept volgens mij het belang van goed onderwijs, waarbij mensen leren zelf na te denken en niet klakkeloos te volgen wat zo simpel wordt aangedragen.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden