Generatie Z onder moeders vleugels

Isa Hoes was gisteren te gast bij Pauw met zoon Merlijn. Ik weet niet of dat een handige zet was. De reacties op twitter zijn niet mals (zijn eigenlijk vreselijk). Maar ik trok ook mijn wenkbrauw op. Totdat ik me realiseerde dat Isa Hoes ook gewoon moeder is. En generatie Z boft daarmee.

Zoon Merlijn vertelt over zijn doelloze leven. Van bankhangen tot netflixen, van blowen tot chillen, van uitslapen tot het niet weten. Moeder Isa heeft hem tot drie keer toe een jaar freewheelen cadeau gedaan. Ook een paar maanden New York mocht niet baten. Hij wist het nog steeds niet toen hij terug kwam. Arme Merlijn. Arme Isa.

Generatie Z

Merlijn Kamerling, nu 19 jaar, vertelt zijn verhaal in webserie Falen & Opstaan. In vijf afleveringen onderzoekt hij waarom hij en zijn generatiegenoten het zo moeilijk vinden om aan het leven te beginnen. Liever zitten ze op de bank en wachten ze tot de keuze voor hen wordt gemaakt, al is de kans groot dat ze die dan af zullen slaan.

Opluchting

Isa Hoes is opgelucht. Het heeft een naam. Het doelloze leven van haar zoon en van al die anderen jongeren die het niet weten. Generatie Z. Pauw vertelt tussen neus en lippen door hoe Hoes voor de uitzending hem vraagt niet te hard te zijn voor haar zoon. Waarom Pauw dit vertelt is onduidelijk. Je ziet Isa Hoes bijna denken ‘lul’, omdat hij het geheimpje verklapt. Pauw haalt wat commentaren aan van tweets. Zoals ‘verwend jong’, ‘geef mij zo’n moeder’, ‘nietsnut’, ‘ga maar lekker drie jaar onderzoeken wie je bent’. En dan komt Moeder Hoes tevoorschijn. Ze verdedigt, ze beschermt, ze moederkloekt haar jong met alles wat ze in zich heeft.

En mijn ergernis verdwijnt. Ze is gewoon een moeder. Met zorgen en wensen voor haar kinderen. Met het ook niet weten, met het gunnen van geluk en een eigen weg vinden.

Ik vermoed zomaar dat moeder en zoon een beetje van slag de studio hebben verlaten. Was dit wat ze wilden vertellen? Zoon Merlijn komt er niet goed uit. Door de woorden die hij gebruikt en hoe hij zichzelf neerzet als een nietsnut. Moeder Isa komt er niet goed uit omdat ze als een kip zonder kop haar vleugels om haar jong vouwt. ‘Doe hem geen pijn’.

Redactie

Een mooie rol had dit kunnen zijn voor de redactie van Pauw. Voorbereiden. Want generatie Z is waar. Ik ken ze, hoor ze, zie ze. En de zoektocht van Merlijn is uiteindelijk ook mooi en waardevol. Maar het komt niet over het voetlicht en levert alleen maar twee beschadigde imago’s op. Moeder Isa had daar niet moeten zitten. Dat is misschien wel de belangrijkste les. Loslaten.

Maar ik heb makkelijk praten. Zij die geen kinderen heeft.

 

1 reactie

Ageeth Mooij 2 juni 2018 at 16:26

Ik keek kort geleden voor het eerst naar een uitzending van Pauw, toen Judith Visser er was. Zij vertelde over haar autobiografische boek Zondagskind. Wat mij opviel was de geciviliseerde sensatiezucht van Pauw en het gebrek aan relevante kennis. Judith Visser vertelde bijvoorbeeld zonder blikken of blozen dat zij als vrouw met Asperger een uitzondering is. Maar het is al jaren bekend dat het net zo vaak bij vrouwen voor komt. Dat de uitzending met Isa Hoes en haar zoon Merlijn zo is uitgepakt is buitengewoon jammer en een slechte zaak. Telegraaf-achtige praktijken!

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden