Geloof je in Sinterklaas? Ja of nee?

children-1582753_640
Europa staat er slecht voor. Niemand gelooft meer in Europa. Hoe mooi zou het zijn als we weer in Europa geloven zoals in Sinterklaas. Weten dat het niet bestaat maar ook weten dat het in de basis goed is. In de Wereld Draait Door gisteravond waren Geert Mak en David van Reybrouck te gast. Over Europa, over het gevaar dat op de loer ligt om domme dingen te doen. Een waarschuwing gaven ze ook: gooi niet het fundament weg.

Zoals Renzi in Italie zijn eigen lot verbond met het referendum, dat is gewoon heel dom. Dat is grootheidswaanzin waarin je jezelf een macht toe-eigent waar je uiteindelijk alleen maar om bestraft kunt worden. Dat hebben de Italianen ook gedaan. Chantage werkt nooit echt.

Reybrouck had een mooi pleidooi voor een ander soort referendum. Niet eentje waarbij je alleen maar ‘ja’ en ‘nee’ kan zeggen maar waar er wellicht wel twintig keuzes zijn. Op de vraag: Moet Nederland uit de EU kun je veel meer bedenken dan ‘ja’ en ‘nee’. Bijvoorbeeld ‘nee, maar er moet wel meer macht terug bij de Nederlanders’ of ‘nee, maar de EU is zo’n traag en log systeem, daar moet iets aan veranderen’. Dan kun je ook iets als politiek. Dan kun je de stem van ‘het volk’ mee laten tellen en daar naar handelen.

Ik houd mijn hart vast met alle somberen voorspellingen. Van oorlog en andere rampscenario’s. Dat er iets moet veranderen is zeker. Maar dat er ook heel veel goed is, vergeten we soms. Ik denk dat ‘luisteren’ het toverwoord is. Ook in mijn vriendenkring en familiekring wordt er heel verschillend gedacht over grote zaken. En soms proberen we elkaar te overtuigen zonder echt te luisteren naar elkaar. Al zo overtuigd van je eigen gelijk dat praten helemaal geen zin blijkt te hebben. En dat klopt ook wel, praten is niet het toverwoord, maar horen wat de ander te zeggen heeft, begrijpen waarom dat gezegd wordt, dat brengt je alweer een stap verder.

We hebben een grote klus te klaren, samen. Laten we het doen.

1 reactie

Francien. 6 december 2016 at 10:59

Dit is goed verwoord.
Ik zag toevallig Geert Mak zitten bij de aankondiging van DWDD en omdat ik bezig ben in het boek van hem, de Levens van Jan Six, ben ik even blijven hangen. Goed verwoord en ze kregen eindelijk van Matthijs, net als Jan Terlouw, de tijd om zich te uiten.
We luisteren inderdaad te weinig naar elkaar. Je wil zo graag je eigen mening geven en vergeet daardoor de ander de ruimte te geven voor zijn mening.
Ook voor mij een aandachtspunt. Bedankt voor dit stukje.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden