Gelijkheidsbeginsel. Wie heeft gelijk?

Ik snap het niet.
Wilders riep in 2016 met zijn ‘minder, minder’-uitspraak een golf van verontwaardiging op. Door allerlei procedures aan te spannen, in hoger beroep te gaan, stond hij deze week pas weer in de rechtszaal.

En gebruikte de uitspraak van Pechtold over de Russen (“Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet”) om een ander gelijk te halen: het gelijkheidsbeginsel. Voor mij twee totaal andere zaken die los staan van elkaar. In 2016 had Pechtold zijn Russending nog niet gezegd.

'Het wrakingsverzoek van Geert Wilders is toegewezen. De rechters van het Haagse gerechsthof die volgens Wilders de schijn van partijdigheid hebben gewekt, worden van de zaak afgehaald. Dat heeft de wrakingskamer vrijdag bepaald.'
Pechtold versus Wilders

Ik ben geen fan van een van deze heren. Bij de één om wat hij openlijk zegt en ik dat slecht verdragen kan, bij de ander omdat hij openlijk niet open is. Maar ik vind de twee uitspraken niet te vergelijken met elkaar. Ik snap dat de uitspraken los staan van het verloop van de rechtszaak maar er wordt nu wel degelijk uitgegaan van vergelijkbare opmerkingen, van discriminatie van hele bevolkingsgroepen.

Wilders deed zijn ‘minder’-uitspraak als politicus in eigen land, over eigen inwoners die zich daardoor bedreigd en gediscrimineerd voelden. Een man waar veel en vaak op gestemd wordt (werd) en daardoor potentieel gevaarlijk zou kunnen zijn voor bepaalde inwoners van Nederland. Een uitspraak waarvan je vermoedt dat het consequenties heeft.

Ik zou ook bang en boos worden als het over mij zou gaan. Pechtold deed zijn stomme uitspraak in een verhit moment over een bevolkingsgroep in het algemeen die nu niet direct gevolgen heeft voor die bevolkingsgroep. Een uitspraak om vooral zijn eigen hachje te redden en een uitspraak waarmee hij zichzelf vooral belachelijk maakt.

Vrouwen

Als Pechtold zou zeggen dat hij de eerste vrouw nog moet tegenkomen die wel met geld om kan gaan, dan haal ik daar mijn schouders over op. Als hij zou zeggen ‘willen we meer of minder vrouwen in Nederland’ om dan luidkeels ‘minder, minder’ te scanderen, dan is het andere koek.

Blijft ook nog het punt of Wilders mag zeggen ‘minder, minder’ of niet. Dat hij het denkt, daar hebben we gelukkig geen invloed op. Dus mag hij het ook zeggen wat mij betreft. Liever open en bloot dan een heimelijke agenda.
Dan is het daarna aan de mensen die iets anders vinden om hun stem te laten horen.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden