Gekleed voor gevorderden

De vakantietijd breekt aan. Mooi weer, zon, kleurtje. Wat trekken we aan als je veertig, vijftig, zestig ben? Mag je je eigenlijk nog wel begeven in publieke ruimte als je een bepaalde leeftijd gepasseerd bent?

Omdat ik me elk jaar afvraag hoe ik me nu toch ga vertonen op een of ander Grieks strand begon ik maar eens te googelen op bikini voor oudere vrouwen. Wat blijkt? Er zijn regels voor allerlei kledingstukken en versierselen.

Te oud voor een badpak
Mijn vraag naar bikini was te bizar om zelfs maar gevonden te worden. Ben je vrouw en boven de 61 dan ben je te oud voor een badpak. Sportschoenen kunnen niet meer vanaf 44 jaar (tenzij tijdens het sporten) en lederen broeken al helemaal niet als je ouder bent dan 33 jaar. Wat haarstijlen betreft, kun je best je lange lokken kortwieken vanaf 53 jaar en een paardenstaart is een afrader vanaf 51 jaar. (Ik tikte per ongeluk in plaats van ‘badpak’, ‘bakpak’. Misschien moet het dat wel worden….)

Te oud voor het leven
Boven de 61 jaar geen badpak. Wat dan? Niet meer naar het zwembad of strand? Eigenlijk moet je je vanaf een bepaalde leeftijd onzichtbaar maken voor de grote gemene deler. Moet je hen de aanblik van ‘jou’ niet willen aandoen. Houd je je gedeisd in dekkingskleuren die jou doen opgaan in de saaie, grijze wereld waarin je geacht wordt te leven.

Uitzondering
Poeh, gelukkig zeg, er zijn uitzonderingen. Als je er nog goed uitziet mag het best nog wel. Ik heb trouwens nog nooit ergens gelezen dat deze regels ook voor mannen gelden. Dat mannen boven de vijftig niet meer in zwembroek mogen. Dat er een badpak voor mannen met lange pijpen op de markt komt om al die vrouwen te beschermen tegen aanstootgevend mannenbloot.

Nergens wordt gesproken over hoe jij je voelt in een badpak of bikini. Wat zou je doen als je je eens een keer niet druk maakt over ‘die ander’. Als je niet hoeft te houden aan de onuitgesproken regels van hoe jij je moet gedragen? Of zijn wij vrouwen allemaal verantwoordelijk voor het welzijn van de ‘kijker’?
Al zo lang ik leef, zijn er andere ‘wetten’ voor vrouwen dan voor mannen. En erger, worden die ‘wetten’ vooral onderschreven door vrouwen. Hoezo ‘sisters’?

Ik vertrek binnenkort naar Griekenland en neem mee: een badpak, een bikini, een boerkini, een wetsuit.
Misschien regent het wel.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden