(FIFA) Voetbal in tutu

Met eigenlijk alleen maar verbazing keken wij gisteravond naar het FIFA-voetbalgala waar prijzen voor de beste man, vrouw, doelpunt, enzovoort, uitgereikt werden. Het prachtige decor van de Scala in Milaan versterkte alleen maar de totale vervreemding.

Alsof je schaatsers vraagt om op gras de 500 meter te schaatsen. Of kickboksers verzoekt om op pumps te verschijnen.  Mannen krijg je makkelijk mooi in pak, vrouwen in jurken is een ander verhaal. Nog nooit in je leven heb je een jurk gedragen en dan moet je naar dat verdomde gala in Milaan en ben je verplicht om in haute couture te verschijnen. Dat niet alleen. Je moet anders lopen, langzamer, sneller, mooier, gracieuzer en alles doen wat je nooit wenste als meisje.

Gammele presentatie

De avond werd gepresenteerd door Ruud Gullit samen met Ilaria D’amico, de vrouw van doelman Gianluigi Buffon. Ik mag toch hopen dat ze meer kwalificaties bezit dan ‘de-vrouw-van’ zijn. Gullit was oké maar de dame was tenenkrommend slecht. Haar Engels was onverstaanbaar, haar grapjes ongepast, de stiltes die vielen waar blijkbaar een lach of applaus verwacht werd waren ontluisterend. Het pijnlijkste moment was haar intermezzo met trainer José Mourinho. Of hij zich voor kon stellen trainer te zijn van een buitenaards voetbalteam…. Je ziet hem denken, wat mankeert deze vrouw. Alles in hem wil slaan, sneren, uithalen maar hij blijft beleefd totdat hij echt niet anders kan en hij het podium verlaat, haar verslagen achterlatend.

Waarom, waarom, waarom

De hele avond vraag je je als kijker alleen maar af: waarom. Waarom twee gasten om een prijs uit te reiken aan de beste  ‘maakt niet uit wie’,  waarbij de ene zegt ’the winner is’ en de ander ‘huppeldepuppie’. Waarom spreken sommige voetballers hun dankwoord uit in hun eigen taal. Bang om een flater te slaan? Waarom de klassieke omlijsting als ballet en opera terwijl voetballers kauwgom kauwend hun ongemak uitstralen.

Nederland was goed vertegenwoordigd met als ontroerend hoogtepunt de jonge Frankie de Jong tussen de grote pakken op het podium. Mag hij tenminste zijn onschuld bewaren in deze gekke voetbalindustrie.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden