Ferwerda in Madurodamland


Je hebt van die mensen die de lach altijd aan hebben. Zo’n man is bijvoorbeeld Jaïr Ferwerda. Politiek verslaggever. Dus vertel mij maar waar die humor vandaan komt?

Hij is in staat om, elke politicus die hij interviewt, te ontdooien met een jongensachtige glimlach. Met pretlichtjes in zijn ogen. Hij vraagt onderhand wel alles, zegt alles maar met een onbevangenheid die je iemand nooit kwalijk kan nemen. En dat doen ze ook niet.

Ook al gebeurt er niets, dan gebeurt er van alles

Dat doet Jaïr. In deze lange, saaie dagen waarop de heren praten om een nieuw kabinet te kunnen vormen, is er niets te melden (omdat niemand dat doet). Rutte, Buma, Segers en Pechtold lijken allemaal one-liners te hebben bedacht die ze op elke vraag de lucht in smijten zonder op de vraag in te gaan. Onbeduidende, flauwe grappen om vooral maar niets te zeggen. Waarschijnlijk zit daar dan nog een heel communicatieteam achter ook …
Daar sta je dan als politiek verslaggever.

Foto: Roel Wijnants

Foto: Roel Wijnants

Maar Jaïr loopt vrolijk mee met de heren langs de Hofvijver. Met zijn Jort Kelderbroeken en de iets te grote stap. Hij vraagt dingen die er ook niet toe doen maar die wel leuk zijn. Het is net of ik kijk naar Gert-Jan Dröge van Glamourland. Maar nu is het Ferwerda in Madurodamland. Waar grote politici als kleine kaboutertjes figureren in een namaak wereld.
En Jaïr maakt mij aan het lachen. En dat is een kunst op zich.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden