Familieweekend nummer 16

Winterswijk, prachtig weer en een prachtige familie. Gingen we zestien jaar geleden met 8 volwassenen en de grote kinderen, nu zijn het 16 volwassenen en 9 kinderen.

In de discobus wordt het zootje ongeregeld van weekendverblijf naar restaurant gereden. In de bus klinken hits van nu. De kinderen staan bij de vrouwelijke buschauffeur om ieder op hun eigen manier uiting te geven aan ritmegevoel en tekst. Het serieuze jochie werpt zijn armen met veel bombarie in de lucht om ‘power’ tot uiting te brengen.

Ze schudden met kontjes en heupen. Ze zingen en stoten elkaar gierend van de lach aan. Elk jaar zie je ze veranderen. Zo zijn de twee oudste meiden plotseling geen kinderen meer. Bekijken ze het jonge gepeupel met nog geen minachting in de blik maar het scheelt niet veel. Zij hebben ook betere dingen te doen dan giechelen met het jongere broertje of zusje. Get a life!

Don’t put the blame on me

Ik kijk naar T., de oudste, elf jaar is ze nu. Ze zingt elke zin van het liedje in goed Engels mee en gebaart de betekenis met pijnlijk precieze bewegingen. Ze begrijpt waar het over gaat maar is ze daar niet te jong voor? Nee. Tijdens het zingen en uitbeelden kijkt ze haar moeder veelbetekenend aan, alsof ze een geheimpje delen samen. Als ze ons, de familie begroet, doet ze dat niet meer met het kinderkusje maar gebruikt ons ‘driekussenritueel’. Ze hoort bij de groten.

Trampoline

De tjamploniene is er voor het grut. Je kan er op wachten, zeven kinderen die springen en gek doen. Dat gaat 1 minuut goed, alhoewel, dat is optimistisch, dertig seconden gaat het goed. Dan valt D. op D, stoot N. per ongeluk L. aan, valt de kleine E in het midden neer. Daar wordt iedereen stil van want E. is de kleinste, waarover iedereen zich graag ontfermt omdat zij allemaal ouder zijn, groter, wijzer.

Verspreid over het grasveld liggen een stuk of achttien teenslippertjes. Blote voeten moet je hebben in het gras.

We kunnen inmiddels drie tafels maken samen: de tafel van de zestig plus, de tafel van dertig plus en de tafel van drie plus. Gaan we tafel vier nog meemaken samen en wanneer gaan we op zoek naar een rolstoelvriendelijk groepshuis?

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden