‘Er is niets aan de hand in dit land’

Met enige weerzin toch deze foto boven mijn blog. Maar het zijn twee van deze heren die beweren: ‘er is niets aan de hand in dit land’. Doelend op al het gedoe rond Elly’s Lust documentaire ‘Aan de verkeerde kant’ en de reactie van Johan Derksen op de vragen van Lust.

Ik heb de documentaire niet gezien, dus daarover kan ik niets zeggen. Ik ben wel bekend met de mening van Derksen over de slappe hap ‘homo’s’ die gewoon uit de kast moeten komen en niet zo moeten zeuren. Gisteravond was de eerste uitzending van Veronica Inside. Wederom een programma waar ik niet naar kijk. Maar natuurlijk was van te voren al bekend dat de heren het opnieuw over het Lust-incident zouden hebben. Social media ontploft zoals altijd weer twee kanten op.

Twitter-op

Als ik reacties op Twitter lees over opmerkingen van Van der Gijp (‘er is helemaal niets aan de hand in dit land, echt niet’) dan zie je helaas dat mensen met tegenovergestelde meningen elkaar op geen enkele manier naderen. Integendeel. Derksen vindt dat de homo’s een voorbeeld moeten nemen aan de voetballende dames. ,,Acht lesbische wijven en een verbouwde jongen, maar niemand die daar een probleem van maakt’’, zei hij.

Er wordt gelachen. Die Derksen toch weer. Had hij dat deel van ‘die verbouwde jongen’ weggelaten dan had zijn opmerking nog enigszins hout gesneden. Nu maakt hij pijnlijk duidelijk wat er mis is in dit land waar niets aan de hand is. Je mag wel anders zijn, maar niet ’te’. Van der Gijp kan ook niet rustig over straat. Hij wordt ook lastig gevallen, zegt ‘ie, omdat hij een mening heeft en geeft.

Keuze

Dat is een keuze die hij maakt. Hij verdient er lekker aan en heeft de lachers op zijn hand, hoe makkelijk wil je scoren? Het is geen keuze om homo te zijn.
Het is wel mijn keuze om bijvoorbeeld niet hand in hand met Vriendin te lopen. Omdat ik niet gekwetst wil worden, niet bang wil zijn, me niet open en bloot wil stellen in een land waar ‘alles kan’. Afgerekend worden op een mening is heel wat anders dan afgerekend worden op je identiteit. Dat laatste doet gewoon zeer. En ik kan me daar niet tegen wapenen.

Ik zit ook niet te wachten op het belerende vingertjes van Elly Lust maar ik zit zeker niet te wachten op de makkelijke mening van de mannen van Veronica Inside. Ik geloof dat van Van der Gijp en Derksen oprecht niets tegen homo’s hebben. Maar ze missen elk empathisch vermogen om zich te kunnen verplaatsen in andere mensen. Zoals heel veel mensen in ons land zeggen ze eigenlijk ‘het mag er zijn maar ik wil er geen last van hebben. Ik wil het niet zien’.

Je mag wel uit de kast komen maar ik wil er niets van merken.

1 reactie

Vlasje 6 augustus 2019 at 10:47

Ik herhaal .:liefde is een mensenrecht.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden