Eeuwig houdbaar

Prof. dr. Andrea Maier, internist en hoogleraar, was gisteren te gast bij Jinek. Zij was vorig jaar ook een keer zomergast. Zij voorspelt dat we over een jaar of wat de leeftijd van 140 jaar kunnen bereiken (mits we onze levenswijze grondig aanpassen). Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken.

De enige zekerheid die we als mens hebben is dat we overlijden. Die zekerheid maakt de meeste mensen angstig, dus wat zou het mooi zijn als we die grens kunnen rekken? Daar zit nu voor mij juist het punt, het is slechts rekken en uitstellen. Hoe anders zou het zijn als we niet meer sterven? Hoe anders zou je leven dan?

Als je mensen vraagt of ze graag honderdveertig zouden willen worden dan hoor je antwoorden als: ‘ja, als ik vitaal en gezond ben’. Vriendin en ik praten er over. Ik zeg ‘Ik zou wel ouder willen worden maar dan niets meer moeten’. Hoe langer ik hier over nadenk hoe vreemder het antwoord want dat impliceert toch dat ik heel veel moet en eerlijk gezegd moet ik nu ook niet zoveel. Dus wat moet ik dan wat ik niet meer zou willen?

Dan hoor ik op het nieuws dat burgemeester van der Laan in een persoonlijke brief aan zijn Amsterdammers heeft laten weten longkanker te hebben. Een slechte diagnose en een slechte prognose. Dat ben ik weer met twee voeten terug in de werkelijkheid van leven en dood. Laat maar zitten, die 140 jaar. Geef deze man maar wat extra jaren erbij.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden