Een lieve paus en een leergierige priester

Ik weet onvoldoende van het katholieke geloof om pausen te beoordelen. Over veroordelen nog maar te zwijgen. Maar de paus is er en daar moeten we het mee doen. Nu is er een paus voor de armen. Ik mag deze paus. Hij ziet er vriendelijk uit en God weet hoe we toe zijn aan vriendelijkheid. De vorige paus had zijn gezicht niet mee. Schijnheiligheid komt ergens vandaan en heel veel priesters en pausen hebben dat aan de kont hangen. Dat wil bij mij maar niet goed vallen. Maar deze paus? Ik geloof hem. Als ik dan nog ergens in geloof.

Gisteren sprak hij verzoenend over homo’s. Nee, hij zei niet: ‘neuk maar raak’. Had iemand dat verwacht? Maar hij sprak verzoenend en zalvend en menselijk over homo’s. Een verademing. Als een popster werd hij ontvangen in Brazilië en ik kan me voorstellen dat, als je daar bij geweest bent, je op slag gelovig wordt.

Priester Roderick Vonhögen was ook enorm onder de indruk. Wat mij verbaasde was dat hij sprak over zaken die hij nu weer opnieuw geleerd had. Hij had ineens weer nagedacht over het weggeven van dingen, over bezit, over armoede en naastenliefde. Alsof hij ineens weer wist waarom hij ooit priester was geworden. Ik mag deze Roderick wel met zijn tweets en blogs over geloof. Maar dit is wat naief of ben ik dat?

Het voelt alsof ik ineens weer een moeder heb en denk: het is helemaal niet goed om iemands handje er af te bijten.

1 reactie

joosttiboschsr 30 juli 2013 at 12:46

Ben een oude kritische theoloog uit het roomse nest. Heb persoonlijk met Pausen en Vaticaan de nodige problemen gehad. Ben gruwelijk blij met deze menselijke Paus, die weer zo aan de mij zo bekende Jezus en Franciscus doet denken en dat ook perse wil. Heb geen enkele behoefte om vereringsverschijnselen te krijgen die ik in mijn kringen ineens zie opduiken. Dat hij rustig, geinspireerd door Jezus en Franciscus zichzelf mag blijven, open voor iedereen en de hele wereld.
PS Vreemd wellicht. Mij is het verder ondergesneeuwde bericht nog het meest bijgebleven. Als geweldige voetballiefhebber wat ik ook ben, durfde hij nota bene in Brazilie te zeggen, dat Jezus belangrijker is dan het WK voetbal, wat daar zal plaatsvinden! En met Jezus denkt hij aan de armen, aan homo’s, aan vrouwen..aan al die mensen waar kerken vaak zo raar mee omspringen.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden