Een lesje vrouwvriendelijkheid uit Zweden

Gisteravond was bij Jinek de zweedse actrice Sofia Helin te gast. Bij velen bekend door haar rol in The Bridge. Helin speelt een rechercheur met het syndroom van Asperger. Dat verklaart haar gedreven en methodische manier van werken, maar het levert ook humoristische interacties op met collega’s.

Gisteravond zat daar ineens de vrouw die speelt dat. Dat is wennen. Zo echt heeft ze die mooie rol neergezet. Het gesprek gaat over de serie maar al snel vraagt Jinek waarom Helin zoveel kritiek heeft op het prostitutiebeleid van Nederland. En dan gaat Helin los en weet mij te raken.

Hoerenwijk

Helin noemt het feit dat we in Nederland nog speciale prostitutiewijken hebben, achterhaald en niet meer van deze tijd. Het weerzinwekkende feit dat tegen betaling seks gekocht kan worden. Een vrouwenhandel in borsten en billen. De tafel van Jinek valt stil. Want we hebben het hier toch over Nederland waar vrouwen zelf kiezen voor dit beroep? Waar juist de regulatie en acceptatie er voor zorgt dat er geen misstanden zijn? Je ziet Sofia Helin bijna denken: waar ben ik nu in terecht gekomen?

Ontkennen

Ze vraagt zich af als het zo normaal en gewoon is zoals wij beweren, waarom mannen er zelden voor uit komen dat ze een hoer bezocht hebben. Een terechte vraag. Want hoewel gelegaliseerd, het speelt zich nog steeds af in de marge van schaduw en donkerte. Het gaat haar niet om de behoefte aan seks. Maar zegt ze: ’tegenwoordig kun je op het internet of in speciale groepen gewoon vragen om seks. Zonder betaling. Maar gewoon omdat jij en een ander daar behoefte aan hebben’.

Punt

Zij brengt niet alleen mij in verwarring, volgens mij is de hele tafel dat. Jinek stopt het gesprek door te zeggen dat ‘we er niet uit gaan komen’ maar daar laat Helin zich niet mee wegsturen. Ze stelt voor om het rode-licht-district in Amsterdam te behouden als museum. Om daar later met je kinderen naar toe te gaan en dan uit te leggen hoe er vroeger met vrouwen en seks werd omgegaan. ‘Kijk eens hoe we dat toen deden?’ En dat dan iedereen elkaar beschaamd aankijkt.

Jinek eindigt haar show met een interview met Thierry Baudet . Een man die meestal zorgt voor ophef en vertier. Maar helaas voor hem, is iemand hem voor geweest.

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden