Een beetje hier en een beetje daar, dokter

Het kan een beetje fout gaan

Het kan een beetje fout gaan

Botox. Voor jongere vrouwen bijna net zo normaal als het scheren van je benen. Tenminste als ik de vrouwen hoor in het programma van Sophie Hildebrand; Sophie in de kreukels. Ik ben lang niet altijd blij met het feit dat ik onderhand bij de oudere garde behoor maar de botoxgeneratie benijd ik niet. Al die pijnlijke prikjes op plaatsen waar prikjes nog eens het zeerst doen ook! Meisjes die rond hun zeventiende al de eerste prik in de onderlip laten doen. Daarna volgt natuurlijk snel de bovenlip en de beginnende kreukels in voorhoofd en rond de ogen. Het feministe heeft zich lange tijd kritisch uitgelaten tegen deze upgrade-mogelijkheden maar volgens mij zijn de vrouwen langzaam allemaal over. Het lijkt er bij te (gaan) horen.

Ik google net naar plaatjes en kom selfies tegen van Chinese vrouwen van hun okselhaar. Een nieuwe trend? Gaan we het weer laten groeien? En dan ook overal weer? Ik zou het meest geholpen zijn met vrouwen zonder hoofdhaar (dat is een van mijn pijnpunten namelijk). Laten we dat eens mode maken… Maar dat willen de Heren natuurlijk niet en daar doen toch heel vrouwen het voor. Oh, ik hoor vrouwen nu roepen: helemaal niet, ik doe het voor MEZELF. IK wil er goed uitzien, IK wil mooi blijven, IK wil niet oud worden.

Onze IK is al heel lang geleden overgegaan in het Freudiaans vergeten. Om het over het ‘zelf’ maar helemaal niet te hebben. Toch, die Sophie, raakt wat aan in haar programma. Moedig hoe zij zelf, zonder opvullers, zich op haar onvoordeligste laat zien. Maar ook zij twijfelt en ik twijfel met haar. Gisteren zit ik bij een vriendin en vertellen we elkaar hoe we stiekem onze gezicht recht trekken voor de spiegel en hoe goed dat er dan uit zou zien. Maar ja, als ik in de breedte trek moet er ook in de lengte getrokken worden. Er is geen plaats achter mijn oor voor al dat vel. Ik had vroeger in de tijd van het ouderwetse feminisme, een therapeute die haar benen niet meer schoor, uit een soort van protest. Ik moet eerlijk bekennen dat, bij haar op de bank, de aanblik van haar borstelige onderbenen, mijn herstel niet bevorderde. En misschien zeggen heel veel vrouwen dat over een jaar of tien ook wel bij de aanblik van vrouwen zonder botox, de aanblik van vrouwen met hangende borsten en de aanblik van vrouwen met vaginalippen die niet symmetrisch gevormd zijn.

 

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden