Domme hond

Ik heb vaker over Bas gehad. Onze Heer des Huizes, die met zijn veertien jaar een oud gebakje aan het worden is. Dat uit zich in sjachrijnig gedrag tegenover jonge hondjes. Een ‘laat me met rust houding’ die je vanaf een afstand kan ruiken. Als je een goede hond bent. Bas heeft ook wat moeite met de trap de laatste tijd. Ziet hij het niet meer goed? Pijn? Geen idee. de ene keer huppelt ‘ie als een jonge god naar boven, de andere keer jankt die als het zieligste hondje op de hele wereld. Zo ook vanmorgen. Vriendin slaapt nog en Bas gaat met mij mee naar beneden. In mijn ochtendritueel hoort dat ik nog minstens drie keer die trap op ga en Bas vind het nodig om elke keer mee te lopen. Voor mij hoeft dat niet maar als ik dat zeg kijkt hij me aan met blik van dat bepaal ik zelf wel.

Dat houdt dus in dat als ik boven ben, hij beneden jankt. Ik ga weer naar beneden en geef hem een denkbeeldig trapje onder zijn gat zodat hij de trap weer naar boven neemt. Ik moedig hem aan. ‘Ga maar jongen, hup, goed zo, je kan het’.
De laatste keer hoor ik mezelf nijdig zeggen: ‘En nu is het afgelopen, als je niet naar boven kan, dan blijf je maar beneden’.

Benieuwd wat Vriendin de komende tijd tegen mij gaat zeggen.

2 reacties

HansB 7 juni 2013 at 19:52

Omgerekend is Bas 84 jaar.
Hij is niet dom, hij is oud.
Hij jankt niet, hij kreunt: “ga in een appartement wonen zonder trappen”.
Misschien zegt vriendin straks wel: “neem een voorbeeld aan Bas op zijn leeftijd”!

Reply
fenny 7 juni 2013 at 09:20

Het is heel goed mogelijk dat hij pijn heeft, traplopen is een onnatuurlijke en belastende lichaamsbeweging voor honden.
Mijn hond had last van zijn nieren toen hij zo oud was en had erg veel pijn bij het traplopen.
Kan je hem niet dragen?
Ga even langs de dierenarts voor raad en reden pijn.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden