Die Gedanken sind frei

freedom-of-expression-453499_640Die gedanken sind frei. Mooi. Een oud Duits volkslied. Over dat je gelukkig nog altijd kan denken wat je wilt, dat niemand je denken en verlangen kan vangen of bestraffen.

Zo hoort het ook. En soms ben ik blij dat gedachten binnen blijven. Stel je voor dat al mijn gedachten openbaar zouden worden… Ik wilde dit schrijven naar aanleiding van de spotprents en Duitse liedjes over Erdogan, de Turkse president. Hoe ver mag je gaan in het uiten van kwetsende woorden en daden?

Maar ik stuitte op dit lied en op de tekst en op de betekenis die het kan hebben voor mensen die in een hele andere situatie zitten dan wij. Die in angst leven en zich moeten gedragen zoals anderen dat willen. En ja, dan komt toch Erdogan weer naar boven.

Cobi Schreijer schreef ooit een prachtige vertaling van dit lied en als je het wilt horen, dan kan dat ook.

De gedachten zijn vrij, wie kan ze beletten?
Ze ijlen voorbij naar eigene wetten.
Geen mens kan ze raden, of grijpen of schaden.
Hoe sterk hij ook zij, de gedachten zijn vrij!

Ik denk wat ik wil, wie zal `t mij verbieden.
Mijn denken gaat stil, waarheen het wil vlieden.
Mijn wens en verlangen neemt niemand gevangen.
Hoe sterk hij ook zij, de gedachten zijn vrij!

En als men mij sluit in donkere kerker,
dan lach ik ze uit, mijn geest is toch sterker.
Hij breekt onverdroten, de grendels en sloten
en werpt ze terzij, de gedachten zijn vrij!

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden