De VVD en Zwarte Piet: allebei bestaan ze niet

266px-halbe_zijlstra_2012

RTL maakte gisteren bekend dat er geen Zwarte Pieten meer in beeld zullen komen bij de mediamagnaat maar dat zij vervangen worden door Roet Pieten. Nog geen uur later was er een boodschap van Halbe Zijlstra: ‘Ze vermoorden ons kinderfeest’. Hij wil ook verandering, best wel, maar geleidelijk. Niet in een keer het hele feest veranderen, hoe moet hij dat uitleggen aan zijn achtjarige zoon? Dan zou er iets vreselijks gebeuren.

Bij Pauw herhaalde hij tot lachens toe zijn standpunt. Niet nu maar later. Hoeveel later dan, werd er gevraagd. ‘Twee generaties kinderen of zo’. Toen hem werd gevraagd was er dan zo vreselijk zou zijn, antwoordde hij: ‘Mijn zoon, die zegt, ‘Pap, hoe kan dat nou’?’
Dat is inderdaad vreselijk. Stel je voor dat jouw kind zegt: ‘Pap, hoe kan dat nou’. Dan zijn de rapen gaar. Dan is het land ontzet, dan bezorgen wij het kind doelbewust een volgend trauma op en wat dan? Denk daar maar eens over na.

Ik heb al eerder geschreven over deze kwestie. Had me voorgenomen het niet meer te doen maar ik begrijp gewoon die Halbe niet en al die Nederlanders die boos zijn. Kinderen zullen er geen dag minder door slapen als Zwarte Pieten vervangen worden door andere Pieten. Misschien is het ook minder eng voor ze. Er wordt nog steeds gehuppeld, gezongen en geklommen op daken. Er zijn nog cadeautjes, er is nog een Sint.

Wat mij stoort is dat het niet meer om Zwarte Pieten gaan als mensen maar Zwarte Pieten als spel. Volwassenen die te klein en bekrompen zijn om een standpunt te wijzigen. Die zeggen: ‘Hullie pakken alles van ons af’. En ‘hullie’ zijn dan de ‘vreemdelingen’ in ons land, door hen gezien als ‘vreemdelingen’ want een ander kleurtje. Het gaat niet om hun kinderen. Maar om wat zij hun kinderen influisteren. Als je maar vaak genoeg tegen een kind zegt dat Zwarte Pieten van stoute mensen niet mogen bestaan, dat zij het feest stuk gaan maken en dat er dan nooit meer cadeautjes zullen zijn… ja, dan bezorg je kinderen een trauma. En dat heb je dan helemaal aan jezelf te danken.

Het zijn volwassenen die het feest kapot maken. Door maar vast te houden aan traditie? Welke traditie? Een pijnlijke traditie voor velen. Stop er gewoon mee en kies de befaamde middenweg. Dan kun je inderdaad niet meer schreeuwen en verongelijkt doen maar dat geeft vast veel rust.

 

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden