De Stones mogen wat kosten

Geschat wordt dat de Rolling Stones zo’n vier miljoen euro betaald krijgen voor hun optreden op Pinkpop.

De voetballers die ons land vertegenwoordigen tijdens het WK in Brazilië verdienen normaal samen zo’n 78 miljoen euro per jaar.

Waar wil ik naar toe met deze ‘feiten’? Ik bedacht net hoe gaaf het moet zijn om dat te doen wat je het liefste doet op deze planeet. Stel, je bent met vier man en je begint een band. En terwijl de meeste mensen van jouw leeftijd al onder de grond liggen sta jij nog steeds met je tong buiten boord en je heupen wild zwaaiend op een poppodium met publiek waarvan je zelfs als opa te oud voor zou zijn. En je hebt dus je hele leven iets gedaan wat gewoon bij je hoort, waarvoor jij in de wieg bent gelegd.

Stel je voor, je bent elf en je kan aardig met een bal overweg. Je hebt de mazzel dat de bal een belangrijke rol speelt en zelfs gaat spelen in het land waar jij geboren bent. Je wordt geselecteerd voor de mooiste club van het land en je mag zelfs de inwoners en het land vertegenwoordigen op een WK of een EK.

En bij al die mooie dingen krijg je ook nog eens alles cadeau wat blijkbaar eraan gekoppeld is: mooie, jonge vrouwen, zo veel als je kan betalen, auto’s, zo veel als je je kan veroorloven, een leven dat om jouw draait, om jouw uitstapjes, om jouw traininguurtjes. Je kan vragen wat je wilt en je krijgt het. Ben je een lelijke zanger of lelijke voetballer, het doet er niet toe, je geld compenseert bijna alles.

Is dat nu wat we sociaal noemen? Ik hoef niet meer te hebben dan ik heb, ik heb het goed. Ik doe ook werk dat ik leuk vind, ik heb lieve mensen om me heen die niet voor mijn geld van me houden. Maar hoeveel mensen zijn er die heel vervelend werk doen, die dat goed en plichtsgetrouw uitvoeren? De zogenaamde handjes aan het bed, handjes in het park, handjes in het riool? En dan kunnen we schoonmakers niet een paar euro meer geven in de maand. Euro’s die ze nodig hebben om iets plezierigs te kunnen doen of gewoon om eten te kopen.
Ik weet het niet, de Stones mogen verdienen wat ze doen, Van Persie, het zal me een rot zorg zijn maar als straks in Brazilië de straatkinderen hun hand uitsteken, hoop ik toch echt dat ze flink doneren. Want laten we eerlijk zijn, voetballers: jullie hebben al gewonnen.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden