De ramp die maar geen ramp wil worden

job-interview-156130_640

Het waren afschuwelijke beelden. De hijskranen en het wegdek die op huizen en winkels vielen. Een ravage was wat er overbleef en heel veel vragen natuurlijk. Hoe kon het gebeuren. In Jinek wordt ’s avonds terecht aandacht besteed aan het drama. Maar toen was al duidelijk dat er geen slachtoffers waren. Een wonder.

Gisteravond was de burgemeester te gast bij Jinek. En Jinek vraagt: ‘wat dacht u toen u die beelden zag’?
Die vraag kan nog (net). Meestal denk je niet zo veel meer als alleen maar ‘godsamme’.

Haar tweede vraag was: ‘Hoeveel slachtoffers dacht u dat er gevallen waren?’
De burgemeester kijkt haar verbaasd aan. Op dat moment denk je niet in getallen maar in handelen. Maar Jinek geeft niet op. ‘Hoeveel slachtoffers dacht u, want toen ik het zag dacht ik…?’

Dit had het gesprek kunnen worden:
‘Ik dacht toch zeker wel zeventien’, zegt de burgemeester.
‘Zeventien?, reageert Jinek verbouwereerd. ‘Ik dacht in honderdtallen’.
De burgemeester denkt even na. ‘Nee’, zegt ze, ‘zoveel mensen wonen daar niet’.
‘Maar’, probeert Jinkek nog, ‘het had toch gekund’.

Wat een zinloos interview en wat een zinloze bedoeling om van een ramp een ramp te maken. Een wonder was het, deze ramp. Zand er over en opnieuw beginnen. Op tv werd gesuggereerd dat de beelden leken op die van de aardbeving in Nepal.

Helaas, we moeten het doen met een paar ingestorte woningen en we moeten het stellen zonder duizenden en duizenden doden.

Maar oké, verder gaat die vergelijking wel op.

3 reacties

HansB 5 augustus 2015 at 22:40

Er zijn meerdere filmbeelden van gemaakt. O.a. een heel duidelijke en een minder duidelijke waar door een omstander van de schrik heel hard gegild, gekrijst werd. Dat deel werd steeds uitgezonden. Sensationeel!

Reply
Jantine 5 augustus 2015 at 10:16

Ik had hetzelfde idee. In eerste instantie heftig, zeker voor de mensen wiens huis geplet is blijft het dat natuurlijk ook wel voorlopig. Maar dat het veel erger had kunnen zijn, maakt niet dat we het ook als zoveel erger moeten behandelen.

Reply
My happy kitchen 5 augustus 2015 at 10:07

Het is overduidelijk komkommertijd! Ik volg dit nieuws vanaf mijn vakantieadres maar mij bekroop ook al het gevoel dat dit ‘drama’ wel heel erg wordt uitgemolken.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden