De mens als plofkip

Van de week hoorde in een Britse econoom over de economie van het genoeg. Dat sprak me enorm aan. Al in 1930 schreef econoom John Mayard Keynes over hoe onze economie en ons leven er honderd jaar later zou uitzien. Hij deed voorspellingen over het goede leven, want dat zou het zijn: tijd voor zelfontplooiing, zorg voor naasten en andere zaken die de kwaliteit van ons leven beter maken.

Nu is daar het boek How much is enough van vader en zoon Skidelsky. Onze economie is een doel op zich geworden. Werkten we vroeger om geld te verdienen om zo in onze levensbehoefte te voorzien, die levensbehoefte heeft zich uitgebreid naar SPULLEN. Naar HEBBEN in plaats van zijn. Een yogadocent zei ooit tegen mij het verschil tussen in- en uitademen is hebben en loslaten. Wij blijven maar inademen en ik word het zat. En volgens mij ben ik niet de enige. We lopen onszelf voorbij, we lopen de liefde voorbij.

We hebben ons ontwikkeld als plofkip maar dan eentje die zichzelf voedt. Hoe kunnen we zorgen dat het stopt. Dat onbegrijpelijke ‘het’ dat maakt dat we steeds meer van niets willen.

 

4 reacties

HansB 29 maart 2013 at 21:42

Hoe te stoppen? Als we beginnen de kinderen zo op te voeden en zelf het voorbeeld te geven, maar…, ik weet een druk bezochte speelgoedwinkel die heet: ‘hebbe-hebbe’.
Hele fijne Paasdagen op Ameland. Neem ook je ski’s mee. Wij gaan zondag naar Portugal met regenkleding. Daar is het ook niet alles met het weer.

Reply
Els van Benthem 29 maart 2013 at 16:21

Wat heb je dit duidelijk gezegd. Nu zouden we het toe kunnen passen. Ik ga ervoor. Neem thermo underwear mee naar Ameland en veel plezier. Knuffel Annerike en Els

Reply
Anja R. 29 maart 2013 at 10:38

Inderdaad, druk met consumeren terwijl we moeten consuminderen. Maar ja, dat is slecht voor onze economie daarvoor moet er alleen maar groei zijn. Hopelijk komt het inzicht spoedig! Veel plezier op Ameland!

Reply
Irene 29 maart 2013 at 09:33

Mooi stukje en helemaal mee eens. Fijne paasdagen met veel liefde en plezier!

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden